medovníky

Medovníky bez lepku

Print Friendly

Receptov na vianočné perníky je veľmi veľa. Zdobené, nezdobené, plnené, polievané čokoládou, cukrovou polevou…..ale máte už dobrý a osvedčený recept na bezlepkové medovníky, ktoré sú hneď mäkké a mäkkými aj ostanú? Ak nemáte, u nás ste na správnej adrese. Túto zdravšiu alternatívu vianočnej klasiky určite musíte vyskúšať.

Mäkkučké medovníky bez lepku

Kombinácia kukuričnej a ryžovej múky zaručí, že cesto na bezlepkové medovníky sa bude dobre spracovávať a ostane mäkké. Dochuťte ich mletou škoricou a klinčekom a možno budete musieť robiť ešte jednu dávku, tak vám budú chutiť.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 400 g múky (kombinovali sme 250 g
  •  kukuričnej polohrubej a 150 g ryžovej)
  • 150 g práškového cukru
  • 60 g rastlinného tuku do cesta
  • 2 celé vajcia
  • 100 g medu
  • 1 ČL mletých klinčekov
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • Orechy, slnečnicové semiačka na ozdobenie
  1. V mise poriadne premiešame suché ingrediencie (múku, cukor, sódu bikarbónu, škoricu a klinčeky).
  2. Pridáme zmäknutý tuk, med a rozšľahané vajcia a vypracujeme tuhé cesto. Ak sa lepí, namúčime si ryžovou múkou ruky, do cesta sa snažíme nepridávať žiadnu múku, aby medovníky nestuhli.
  3. Vypracované cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ideálne cez noc v chladničke. Počas zretia v chladničke  sa v ceste krásne premiešajú chute škorice, klinčekov a medu a cesto sa bude ľahšie spracovávať.
  4. Na druhý deň ho na pomúčenej doske (múčime ryžovou múkou) vyvaľkáme, vykrajujeme medovníčky rôznych tvarov a ozdobíme ich orechom alebo slnečnicovými semiačkami.
  5. Pečieme ich v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 10 minút. Čas aj dĺžka pečenia závisí od veľkosti a hrúbky medovníkov. My sme robili menšie medovníčky o hrúbke asi pol cm. Odporúčame odskúšať si na prvom plechu dĺžku pečenia, aby neboli koláčiky príliš tvrdé.

medovníky

Žiadna múka, žiadna mliečna bielkovina, ale tento recept si určite obľúbia aj tí, ktorí nemusia dodržiavať potravinové obmedzenia. Mäkkučké a voňavé medovníky z kukuričnej a ryžovej  múky sú vhodné aj ako zdravší koláčik pre deti na desiatu.

Hľadáte ďalšie bezlepkové recepty? Na našej stránke ich nájdete viac, napr. lieskovcový koláč, čokoládové pralinky, čokoládovo-kokosový koláč.

Vyskúšajte aj naše ďalšie vianočné recepty:

Inšpirovali sme vás? Vyskúšajte aj iné naše recepty :

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče