linecké koláčiky

Linecké koláčiky bez lepku

Print Friendly

Neboli by to poriadne Vianoce, keby na stole nerozvoniavali linecké koláčiky. Tieto drobné pečivká, plnené lekvárom a posypané cukrom sú obľúbené celý rok, najmä však na sviatky vianočné. Receptov je mnoho, my sme pre vás otestovali špeciálny, bez klasickej múky.

Linecké koláčiky bez lepku

Skombinovali sme v  nich mandľovú a ryžovú múku a výsledok? Jemné, chutné a bez lepku. Naplňte si tieto linecké koláčiky svojim obľúbeným lekvárom a rozdiel oproti tradičným z klasickej múky takmer ani nespoznáte.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 60 g rastlinného tuku
  • 100 g mandľovej múky (resp. jemno pomletých a preosiatych mandlí)
  • 100 g bielej hladkej ryžovej múky (prípadne odskúšajte kokosovú múku, v kombinácii s mandľovou dodá lineckým koláčikom zaujímavú chuť)
  • Pol ČL kypriaceho prášku
  • Štipka soli
  • 50 g trstinového cukru (ak dávate kokosovú múku, odporúčame použiť ako alternatívne sladidlo kokosový cukor, treba ho však dať asi 70 g)
  • 1 celé vajce
  • 1 ČL tekutého vanilkového extraktu
  • Lekvár na plnenie, prípadne práškový cukor na posypanie (nemusí byť)

Náš tip:

  • ak chcete použiť kúpený strúhaný kokos, odporúčame ešte ho rozmixovať nadrobno, aby sme dosiahli čo najjemnejši múčku
  1. V mise zmiešame suché prísady, mandľovú a ryžovú múku, kypriaci prášok, soľ.
  2. Mixérom vymiešame do bledej peny cukor, vajce, pridáme zmäknutý rastlinný tuk a vmiešame ho a potom pridáme vanilkový extrakt.
  3. Znížime otáčky na mixéri a pomaly prisýpame múčnu zmes, až kým nám nevznikne drobivé cesto.
  4. Cesto vyberieme z misy a ručne ho ešte spracujeme do kompaktnej zmesi. V prípade potreby pridáme trochu múky, aby sa nelepilo.
  5. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho odpočívať v chladničke aspoň hodinu. Tento krok je dôležitý na to, aby sa jednodlivé chute riadne premiešali a zároveň, aby sa cesto „stabilizovalo“ a nebolo lepkavé. Bude sa s ním lepšie pracovať.
  6. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na mierne pomúčenej doske asi na 0.5 cm a vykrajujeme koláčiky.
  7. Pečieme v rozohriatej rúre na nízkej teplote na 170 stupňoch asi 10-12 minút.
  8. Koláčiky sú po dopečení tuhšie, odporúčame ich po vychladnutí naplniť lekvárom a nechať v uzavretej krabici odstáť do druhého dňa.

linecké koláčiky

Zaujal vás dnešný bezlepkový recept na linecké koláčiky? Sledujte nás a zbierajte naše klasické vianočné recepty so štipkou inovácie. Každý týžden vám prinesieme do zbierky odskúšané a veľmi chutné sviatočné koláčiky.

Vyskúšajte aj netradičné raw recepty

Inšpirujte sa našimi receptami bez múky

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče