bezlepkové recepty

Bezlepkové recepty – lieskovcový koláč s čokoládou

Print Friendly

Hľadáte bezlepkové recepty, ktoré sú jednoduché, chutné a zaručene fungujú? Tak ste na správnej adrese. Dnes vám predstavujeme jesennú dobrotu bez múky, plnú opražených lieskovcov a bohato poliatu horkou čokoládou.

Bezlepkové recepty – lieskovcový koláč s čokoládovou polevou

Popaste si oči a potom si do kapitoly bezlepkové recepty vo vašom receptári zapíšte tento. Lieskovce môžete kľudne nahradiť inými orechami, napríklad vlašskými aleno mandľami, recept je natoľko univerzálny, že bude fungovať. Lebo dobre vieme, že čokoládových koláčov nikdy  nie je dosť!

Ak vás zaujímajú recepty, kde sa používajú alternatívne suroviny, prečítajte si náš článok o Ako nahradiť suroviny v pečení

Čo potrebujeme: Postup:
  • 250 g opražených a potom pomletých lieskovcov
  • 35 g zemiakového alebo kukuričného škrobu
  • 75 g nastrúhanej horkej čokolády
  • Za ¼ ČL mletej škorice a rovnako mletého kardamomu (nemusí byť, ale korenie dá koláču niečo extra)
  • Pol ČL mletej vanilky
  • 7 vajec
  • 175 g kryštálového cukru
  • 2 PL vody

Na polevu:

  • 150 g horkej čokolády
  • Asi 100 ml šľahačky
  • Za hrsť opražených nasekaných lieskovcov

 

  1. V mise zmiešame lieskovce, škrob, nastrúhanú čokoládu, vanilku, škoricu a kardamom.
  2. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielka. Žĺtky zmiešame so 125 g kryštálového cukru a 2 PL vody do penista.
  3. Bielky so zvyšnými 50 g kryštálového cukru vyšľaháme do tuhého snehu. Sneh jemne zmiešame so žĺtkovou zmesou.
  4. Jemne primiešame suchú orechovú zmes.
  5. Dáme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie (priemer asi 24cm). My sme piekli o niečo menšiu dávku v štvorcovej forme so stranou asi 20 cm.
  6. Uhladíme povrch a pečieme v predhriatej rúre na 160 stupňov asi 40-45 minút. Pozor, čas pečenia závisí od výšky koláča. Ak ho pečiete na plechu alebo robíte menšiu dávku, stačí piecť 30 minút. Ak ho pečiete v tortovej forme a koláč je vyšší, pečte dlhšie a pomocou špajle skúšajte, či je v strede prepečený.
  7. Na polevu privedieme šľahačku do bodu varu a zalejeme ňou na drobné kúsky nalámanú čokoládu.
  8. Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a kým nezískame tekutejšiu zmes.
  9. Oblejeme ňou koláč, uhladíme povrch a rovnako uhladíme „stekance“ po bokoch. Na ešte nestuhnutú polevu dáme nasekané a opražené lieskovce.

bezlepkové receptyInšpirujte sa aj ďalšími receptami bez múky:

 

 

Nemusíte byť celiatik, aby ste si mohli vychutnať bezlepkové recepty. Najmä ak sa vám ponúka voňavý orieškovo-čokoládový koláč, ktorý si pripravíte a napečiete doslova za menej než hodinku.

banánovo kokosový nepečený koláč

Dezerty a pečenie

TOFU-pizza 580x387

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Recepty bez mäsa