Keď majú prísť priatelia, alebo chystáme oslavu, snažíme sa vyhovieť rôznym chutiam, aby si každý na stole našiel čo má rád. Ideálne je urobiť niekoľko dobrých omáčok a nátierok, rozložiť ich do mištičiek a každý si môže vybrať to, čo mu chutí. A práve voňavé rozmarínové slané pečivo je ideálne na naberanie dobrôt z misiek.
Slané pečivo – chlebové tyčinky s rozmarínom
Tyčinky s romarínom sú chrumkavé na povrchu a mäkké vo vnútri. Toto slané pečivo je pohodlnejšia a zábavnejšia verzia klasicky podávaného chleba a bude fungovať ako vaša predĺžená ruka.
Aké účinky má rozmarín, ako ho ešte môžeme využiť a ešte jeden recept na slané pečivo si prečítajte v článku Rozmarín – život s bylinkami
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- 7 g aktívneho sušeného droždia (1 balenie)
- 1 a pol ČL cukru
- 1 a štvrť šálky teplej vody
- 1 PL olivového oleja
- 1 a pol ČL soli
- 3 a štvrť šálky chlebovej múky
- 1 a pol ČL rozmarínu
Náš tip:
- tyčinky môžu mať rôzny tvar – môžu byť ploché a môžete si nimi pohodlne naberať dipy ako lyžičkou. Môžu mať tvar klasickej tyčinky a môžete ich namáčať do omáčok a nátierok alebo ich do polovice obtočiť napr. prošutom, šunku, šalátom (obr. nižšie). Verte, že takto pripravené tyčinky veľmi rýchlo zmiznú.
- do cesta môžete pridať aj cesnak, kmín, tymián, olivy…záleží od vašej chuti
|
- V miske s teplou vodou rozpustite cukor a pridajte sušené droždie. Nechajte zmes pracovať 10 minút a dobre premiešajte.
- V druhej miske si zmiešame olej, soľ, 3 šálky múky a rozdrvený rozmarín a prilejeme vodu s droždím.
- Dobre premiešajte – ručne alebo robotom a vypracujte vláčnr, nelepivé cesto (malo by sa odlepovať od stien misky, vtedy je dobre spracované).
- Cesto prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobi svoj objem (cca 45 min). Je dobré pred kysnutím poprášiť misku aj povrch cesta trochou múky.
- Vykysnuté cesto dáme na múkou poprášenú pracovnú dosku a nechajte ešte cca 10 min kysnúť. Rozvaľkajte cesto a nakrájajte si tenšie pásiky. Vytvorte z nich tyčinky a rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Rozohrejeme rúru na 220 stupňov, tyčinky potrieme olivovým olejom a pečieme 15 minút.
|
Čo by sa hodilo k nim hodilo:
Ak sa vám tento recept na slané pečivo zapáčil, skúste aj chlebové jednohubky a domáce bagety.
Cestoviny a pizza
Jedlá bez mäsa
Dezerty a koláče