ROZMARÍN – život s bylinkami (2)
V prvej časti nášho seriálu sme vám priniesli informácie o bazalke, jej využití v kuchyni, spôsobe pestovania, vplyvu na naše zdravie aj spolu s vynikajúcim receptom na syrové ravioli s citrónovo-bazalkovým maslom. Našou dnešnou bylinkou je rozmarín.
ROZMARÍN – život s bylinkami (2)
Liečivé účinky:
- antibakteriálne a antiparazitické vlastnosti
- podporuje činnosť pečene, žlčníka a tráviacej sústavy, pôsobí proti plynatosti
- posilňuje srdce, povzbudzuje krvný obeh, upravuje nízky krvný tlak, stimuluje lymfu, uvoľňuje stuhnuté svalstvo, prekrvuje a čistí pokožku
- odstraňuje pocit chladu v končatinách, tonizuje cievy
- pôsobí upokojujúco na nervovú sústavu
- pomáha pri obličkových kolikách, zvyšuje vylučovanie moču
- pomáha pri zahlienení a pri nádche, tlmí kašeľ
- stimuluje reprodukčný systém – zvyšuje prekrvenie malej panvy, afrodiziakum
- protizápalové účinky – reumatizmus, zápal žlčníka, bolesť svalov
Pestovanie:
Rozmarín môžete pestovať priamo na záhrade alebo v črepníku na okne.
Najlepším predpokladom úspešného pestovania je jeho prvotná kúpa v obchode, nakoľko sa lepšie rozmnožuje tzv. rezom (dlhým cca 4 cm), než pomocou sadenia semienok.
Takýmto spôsobom si teda doma dokážete vypestovať svoj vlastný rozmarín.
Najlepším obdobím rozmnožovania je buď koniec jari, alebo aj obdobie skorej jesene. Je veľmi citlivý na priame slnečné lúče, rovnako aj na veľmi chladné počasie, preto venujte dostatočnú pozornosť výberu správneho miesta. Má rád suchšiu pôdu, preto ho zalievajte len z času načas.
Do črepníka, dáme 2/3 piesku a 1/3 rašelinovej zeminy, zapichneme rez rozmarínu (1 črepník = 1 rez rozmarínu), opatrne zalejeme vodou a odložíme na slnečné miesto (pozor, nie však na priame slnečné svetlo).
Ak pestujete rozmarín v črepníkoch na záhrade, v období chladného počasia ich presuňte do interiéru. Ak ho pestujete na voľnom priestranstve v záhrade, z času načas je dobré ho prestrihávať. Má totižto tendenciu sa rýchlo rozrastať.
Využitie v kuchyni:
Používa sa čerstvý, mrazený a sušený. Rozmarín má veľmi špecifickú chuť, vďaka čomu má svojich milovníkov, ale aj odporcov.
Výborne sa hodí pri príprave cestovín (do vriacej vody pridajte okrem soli aj rozmarín), tiež je výborný k mäsu či rybám, alebo napr. k pečenej zelenine.
Veľmi dobrou kombináciou je práve jeho spojenie s olivovým olejom a rôznymi ďalšími druhmi byliniek, ktoré dodajú oleju ojedinelú chuť.
Tak ako aj minule, aj dnes sme si pre vás pripravili jeden veľmi zaujímavý recept, ktorý sa výborne hodí k červenému či bielemu vínku.
Recept: chrumkavé krekry s rozmarínom a prošutom
Kombinácia špaldovej múky, parmezánu, korenín, olivového oleja, sójového mlieka, hnedého cukru a prošuta je naozaj vynikajúca.
Čo potrebujeme: | Postup: |
|
|
Prajeme dobru chuť k chrumkavým krekrom a veríme, že informácie o rozmaríne využijete aj v praxi.
Zdroj: http://www.huffingtonpost.co.uk/2015/03/24/meat-free-week-herb-guide_n_6932002.html