zdravie

Zabudnuté obilniny sa vracajú, aby naše zdravie dostalo druhú šancu (1/2)

Print Friendly

Obilniny, ktoré vám dnes predstavíme, boli súčasťou jedálnička našich predkov. My si na nich dnes pochutnávame len zriedka, vďaka čomu naše zdravie ochudobňujeme o mnohé výživné látky, ktoré pomáhajú pri liečení mnohých ochorení.

Zabudnuté obilniny sa vracajú, aby naše zdravie dostalo druhú šancu (1/2)

Je známe, že nadmerná konzumácia bielej múky negatívnym spôsobom ohrozuje naše zdravie. Je to žiaľ fakt, s ktorým sa mnohí z nás nedokážu v súčasnej dobe ľahko vysporiadať. Problém je v tom, že dnes sa len málokedy na trhu nájde produkt, ktorý by ju neobsahoval. Častokrát je v produktoch ukrytá pod takými názvami, ktoré bežný človek nedokáže identifikovať. Z tohoto dôvodu je potrebné, aby sme do nášho jedálnička zakomponovali aj iné druhy obilnín, ktoré sú pre naše zdravie hodnotnejšie.

My sme sa preto rozhodli, že vám prinesieme dva diely základných informácií o rôznych druhoch obilnín, z ktorých môžete nielen piecť na blížiace sa Vianoce, ale ktoré majú najmä pozitívny vplyv na naše zdravie.

Pohánka

pohánkaPohánka je bohatá na ľahko stráviteľné bielkoviny, obsahuje množstvo minerálnych látok, ako napr. vápnik, železo, fosfor, zinok, horčík, draslík, meď a mangán. Z vitamínov sk. B obsahuje najviac vitamínu B2, B3 a cholín, ktoré sú nápomocné v regenerácii pečeňových buniek. V semenách a šupkách pohánky sa nachádza rutín (flavonoid), ktorý priaznivo vplýva na trávenie, srdce a krvný obeh.

Pohánka je vhodná aj pre celiatikov, nakoľko neobsahuje lepok, preto aj máte tzv. bezlepkovú diétu, zaraďte ju do jedálnička.

Je vhodná aj pre tých z vás, ktorí trpia na hemeroidy, kŕčové žily a taktiež zmierňuje žalúdočné ťažkosti.

Pohánku dostanete kúpiť do vo forme pohánkovej múky, šúpanej pohánky, vločiek, krupice i cestovín.

Naše tipy:

  1. Banánový chlieb s pekanovými orechmi a agávovým sirupom
  2. Čokoládovo cviklový koláč

Kamut

kamut

Kamut je nazývaný aj pšenicou faraónov. Obdobie produkcie tejto obilniny sa začalo v čase, keď boli jej zrnká objavené v egyptských pyramídach. Kamut je obdobou neprešľachtenej pšenice, a zároveň jednou z mála obilnín, ktorá nie je zmutovaná s ostatnými obilninami. Je dôležité povedať, že kamut ne pestuje oddelene a to z toho dôvodu, aby nedošlo k jeho degenerácii.  Je cenným zdrojom nenasýtených mastných kyselín, obsahuje ľahko stráviteľné sacharidy a hodnotné bielkoviny, ktorých je až o 30 % viac v porovnaní s bežnou pšenicou. Obsahuje vitamín E, fosfor, riboflavín, horčík, zinok, železo, niacín, thiamín, ale i selén.

Kamut pozitívne vplýva na imunitný systém, hodí sa pre ľudí trpiacich žalúdočnými ťažkosťami, ale i deti. Tí z vás, ktorí žijú aktívnym životným štýlom, by s konzumáciou tejto obilniny nemali váhať.

Kamut obsahuje lepok, má nasladlú chuť a používa sa rovnako ako pšenica.

Kamut dostanete kúpiť vo forme kamutového chlebu, cestovín, pečiva, kamutového kuskusu, ale i kamutovej múky.

Špalda

špalda

Špalda je prastarým druhom pšenice, ktorá nebola šľachtená, vďaka čomu si zachovala veľké množstvo výživných látok. Obsahuje betakarotén, ktorý chráni proti infekciám rôzneho druhu a zároveň ochraňuje náš zrak. Ďalej obsahuje draslík, horčík a ďalšie minerály, ktoré pomáhajú nášmu srdcu. Taktiež je zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín, sacharidov a nenasýtených mastných kyselín. Je nielen výživná a ľahko stráviteľná, ale jej konzumácia podporuje trávenie, činnosť čriev a bojuje proti migréne.

Špalda obsahuje lepok, má jemne orieškovú chuť a v plnej miere nahrádza pšenicu.

Špaldu dostanete kúpiť vo forme špaldovej múky, krupice, vločiek, otrúb, cestovín, ale i vo forme kávy či mlieka.

Naše tipy:

  1. Čučoriedkové muffiny zo špaldovej múky
  2. Celozrnné zemiakové placky bez vajec
  3. Jablkový koláč s brusnicami
  4. Tofu s čili a sójovou omáčkou

Pár slov na záver

Uvedomujeme si, že práca s novými druhmi múk nie je pre vás jednoduchá, a už vôbec nie lacná záležitosť. Treba si však uvedomiť, že aj malá zmena vo vašom stravovaní dokáže z dlhodobého hľadiska urobiť veľké zmeny, takže vám na tejto ceste prajeme veľa šťastia.

Veríme, že náš článok bol pre vás inšpiráciou na blížiace sa Vianoce spojené s pečením rôznych druhov sladkých či slaných dobrôt. V nasledujúcom článku vám predstavíme: pšeno a amarant.