Viete, aký zdravotný prínos má pre vás olivový olej?
Dnes sa na trhu môžeme stretnúť s rôznymi druhmi olejov. Ak však teraz odhliadneme od ich správneho spôsobu používania v našej kuchyni, zamerajme sa teraz na ich zdravotné účinky pre náš organizmus. Dnes si preto predstavíme olivový olej.
Čo obsahuje, čoho je zdrojom a aké zdravotné účinky má pre náš organizmus?
Olivový olej je zdrojom:
- vitamínu E
- vápnika
- železa
Olivový olej obsahuje:
- hydroxytyrosol, ktorý:
- znižuje riziko rakoviny
- znižuje riziko cukrovky
- znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení
- zvyšuje energiu
- má zázračné účinky na pokožku tela a zdravie organizmu
- pomáha pri prevencii obezity
- pomáha v boji s rakovinou hrubého čreva, prostaty a prsníka
- mononenasýtené tuky, ktoré:
- znižujú hladinu „zlého“ cholesterolu
- upevňujú zdravie srdcovo-cievneho systému
- sa veľmi ľahko spaľujú
Aké druhy olivového oleja poznáme?
- panenský olivový olej (je extrahovaný priamo z olív, pričom sa pri tom používajú iba mechanické metódy, ktoré nenarušujú dobrú chuť)
- extra panenský olivový olej (vyznačuje sa vynikajúcou chuťou a produkuje sa vo veľmi malých množstvách)
- (čistý) olivový olej (je menej kvalitným olejom a je zmesou rafinovaného a panenského oleja)
- ľahký olivový olej (je rafinovaným olejom, ktorý má ľahšiu chuť)
Najzdravším je extra panenský olivový olej. Ak si potrpíte na zdravú kvalitu oleja, vyberte si ten, u ktorého je uvedené, že pochádza z Talianska. Odborníci sa prikláňajú k názoru, že práve ten je najkvalitnejší.
Aký recept by ste mohli vyskúšať?
Do olivového oleja pridajte bylinky podľa svojej chuti (napr. rozmarín, oregano …) a strúčik kvalitného slovenského cesnaku. Do tejto zmesi si potom namáčajte bagetu a spolu s rajčinami, uhorkami a Tofu si vytvríte vynikajúce jedlo napr. na večeru.
Prajeme vám dobrú chuť
Pôvodnú verziu článku si môžete prečítať tu: http://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000654/1333581/Zaradte-olivovy-olej-do-jedalnicka–Obsahuje-extremne-ucinny-antioxidant