roláda

Rýchla zmrzlinová roláda

Print Friendly

Viete si predstaviť lepší dezert na horúci letný deň ako zmrzlinu? A čo takto zmrzlinová roláda? Naučíme vás, ako na to. Budeme trochu piecť, trochu nakupovať zmrzlinu, trochu mraziť a potom veľa veľa maškrtiť.

Zmrzlinová roláda

Zmrzlinová roláda sa dá pripraviť na veľmi veľa spôsobov. Ovocná, vanilková, čokoládová – dnes u nás čokoládová roláda s vanilkovou zmrzlinou. Na jej prípravu vám stačí ručný mixér, lyžica a samozrejme plech na pečenie.

zmrzlinová roláda

Čo potrebujeme: Postup:
  • 3 vajcia
  • 3 PL práškového cukru
  • 1.5 PL hladkej múky
  • 1.5 PL polohrubej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 0.5 dcl vody
  • 0.5 dcl oleja neutrálnej chuti
  • 500 ml obľúbenej zmrzliny, napríklad vanilkovej
  • 100 g kvalitnej horkej čokolády na ozdobenie

Náš tip: Zmrzlinová roláda môže byť vylepšená čerstvým ovocím.

 

  1. Oddelíme žĺtka od bielok. Žĺtka vymiešame spolu s práškovým cukrom do penista.
  2. Obe múky zmiešame, premiešame s kypriacim práškom a po lyžičke pridávame do vaječnej zmesi za stáleho miešania.
  3. Nakoniec dolejeme vodu a olej a všetko riadne mixérom premiešame.
  4. Z bielok vyšľaháme sneh a jemne ho vmiešame do cesta.
  5. Na menší plytký plech si dáme papier na pečenie. Pomocou gumenej varechy alebo cukrárskej stierky rovnomerne rozotrieme zmes na papier. Povrch cesta čo najviac uhladíme a dbáme, aby bolo cesto aj vrohoch rovnomerne rozvrstvené.
  6. Pečieme krátko, asi 10 minút pri 200 stupňoch. Je dôležité cesto nevysušiť, inak sa nebude dať zrolovať. Odporúčame piecť najprv len 8 minút, skontrolovať a v prípade potreby dopiecť.
  7. Upečené cesto pomocou papiera na pečenie zrolujeme a zrolované necháme úplne vychladnúť.
  8. Po vychladnutí rozrolujeme a naplníme zmrzlinou. Prípadne posypeme čerstvým ovocím nakrájaným na kúsky. Znovu zrolujeme a dáme aspoň na pol hodinu do mrazničky.
  9. Tesne pred podávaním môžeme poliať roztopenou čokoládou, ktorá na zmrazenej roláde bude veľmi rýchlo tuhnúť.

Zmrzlinová roláda nás dostala. Vyskúšajte aj vy a podeľte sa s nami o vaše kreatívne obmeny.