ZDRAVÉ RECEPTY: Králik na kyslo je všeobecne považovaný za veľmi chutný ale najmä diétny pokrm. Ide o tradičné slovenské jedlo, ktoré rovnako obľubujú všetky generácie. Namiesto kyslej smotany sme však použili tofu a citrón.
Králik na kyslo s tofu
Výhodou tohto receptu je, že pokiaľ sa vo vašej rodine nachádza osoba, ktorá ešte tofu nezaradila do svojho jedálnička, nemusí ho konzumovať. Tento recept je síce časovo o niečo náročnejší, avšak výsledok určite všetci oceníte.
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- 1 ks bieleho TOFU
- 1 ks králika
- 6 ks mrkvy
- 4 ks petržlenu
- 1 PL černicového džemu
- 1 ks červenej cibule
- celé čierne korenie
- bobkový list
- šťava z citróna
- olivový olej
- soľ
- sójové mlieko (prípadne šťava z vývaru)
|
- Do hrnca dáme olej, pridáme na jemno nasekanú červenú cibuľu a za pomalého miešania ju smažíme do zlatista.
- Pridáme pokrájanú koreňovú zeleninu, bobkový list, celé čierne korenie, osolíme a dusíme tak 15 – 20 minúť.
- Pridáme na kúsky nakrájaného králika, zalejeme vodou a dusíme do mäkka.
- Keď je králik udusený, vyberieme ho z hrnca, aby sme si mohli pripraviť samotnú omáčku.
- Vývar so zeleninou presitkujeme, vývar vrátime späť do hrnca a zeleninu rozmixujeme mixérom do hladka (pri mixovaní tam pridáme trochu vývaru).
- Rozmixovanú zeleninu vrátime do vývaru a necháme to variť.
- Na prípravu kyslej smotany z TOFU si zoberieme nádobu, vložíme do nej jedno celé TOFU a mixérom ho rozmixujeme do hladka s tým, že počas mixovania pridávame do nádoby sójové mlieko, prípadne vývar.
- Keď je TOFU rozmixované, pridáme ho do omáčky a necháme to celé prejsť varom.
- Omáčku odstavíme, pridáme černicový džem a citrón podľa potreby.
- Pridáme uduseného králika, premiešame a podávame s ryžou.
|
NÁŠ TIP: Rozmixované tofu nemusíte do omáčky pridať naraz ale môžete ho naliať priamo na jednotlivé porcie, presne tak, ako kyslú smotanu na kapustovú polievku.
Prajeme vám dobrú chuť