Králik-na-kyslo-s-tofu

Králik na kyslo s tofu

Print Friendly

ZDRAVÉ RECEPTY: Králik na kyslo je všeobecne považovaný za veľmi chutný ale najmä diétny pokrm. Ide o tradičné slovenské jedlo, ktoré rovnako obľubujú všetky generácie. Namiesto kyslej smotany sme však použili tofu a citrón.  

Králik na kyslo s tofu

Výhodou tohto receptu je, že pokiaľ sa vo vašej rodine nachádza osoba, ktorá ešte tofu nezaradila do svojho jedálnička, nemusí ho konzumovať. Tento recept je síce časovo o niečo náročnejší, avšak výsledok určite všetci oceníte.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 1 ks bieleho TOFU
  • 1 ks králika
  • 6 ks mrkvy
  • 4 ks petržlenu
  • 1 PL černicového džemu
  • 1 ks červenej cibule
  • celé čierne korenie
  • bobkový list
  • šťava z citróna
  • olivový olej
  • soľ
  • sójové mlieko (prípadne šťava z vývaru)

 

 

  1. Do hrnca dáme olej, pridáme na jemno nasekanú červenú cibuľu a za pomalého miešania ju smažíme do zlatista.
  2. Pridáme pokrájanú koreňovú zeleninu, bobkový list, celé čierne korenie, osolíme a dusíme tak 15 – 20 minúť.
  3. Pridáme na kúsky nakrájaného králika, zalejeme vodou a dusíme do mäkka.
  4. Keď je králik udusený, vyberieme ho z hrnca, aby sme si mohli pripraviť samotnú omáčku.
  5. Vývar so zeleninou presitkujeme, vývar vrátime späť do hrnca a zeleninu rozmixujeme mixérom do hladka (pri mixovaní tam pridáme trochu vývaru).
  6. Rozmixovanú zeleninu vrátime do vývaru a necháme to variť.
  7. Na prípravu kyslej smotany z TOFU si zoberieme nádobu, vložíme do nej jedno celé TOFU a mixérom ho rozmixujeme do hladka s tým, že počas mixovania pridávame do nádoby sójové mlieko, prípadne vývar.
  8. Keď je TOFU rozmixované, pridáme ho do omáčky a necháme to celé prejsť varom.
  9. Omáčku odstavíme, pridáme černicový džem a citrón podľa potreby.
  10. Pridáme uduseného králika, premiešame a podávame s ryžou.

NÁŠ TIP: Rozmixované tofu nemusíte do omáčky pridať naraz ale môžete ho naliať priamo na jednotlivé porcie, presne tak, ako kyslú smotanu na kapustovú polievku.

Prajeme vám dobrú chuť