tofu

Viete, aký zdravotný prínos má pre vás olivový olej?

Print Friendly

Dnes sa na trhu môžeme stretnúť s rôznymi druhmi olejov. Ak však teraz odhliadneme od ich správneho spôsobu používania v našej kuchyni, zamerajme sa teraz na ich zdravotné účinky pre náš organizmus. Dnes si preto predstavíme olivový olej.

Čo obsahuje, čoho je zdrojom a aké zdravotné účinky má pre náš organizmus?

Olivový olej je zdrojom:

  • vitamínu E
  • vápnika
  • železa

Olivový olej obsahuje:

  1. hydroxytyrosol, ktorý:
  • znižuje riziko rakoviny
  • znižuje riziko cukrovky
  • znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení
  • zvyšuje energiu
  • má zázračné účinky na pokožku tela a zdravie organizmu
  • pomáha pri prevencii obezity
  • pomáha v boji s rakovinou hrubého čreva, prostaty a prsníka
  1. mononenasýtené tuky, ktoré:
  • znižujú hladinu „zlého“ cholesterolu
  • upevňujú zdravie srdcovo-cievneho systému
  • sa veľmi ľahko spaľujú

Aké druhy olivového oleja poznáme?

  • panenský olivový olej (je extrahovaný priamo z olív, pričom sa pri tom používajú iba mechanické metódy, ktoré nenarušujú dobrú chuť)
  • extra panenský olivový olej (vyznačuje sa vynikajúcou chuťou a produkuje sa vo veľmi malých množstvách)
  • (čistý) olivový olej (je menej kvalitným olejom a je zmesou rafinovaného a panenského oleja)
  • ľahký olivový olej (je rafinovaným olejom, ktorý má ľahšiu chuť)

Najzdravším je extra panenský olivový olej. Ak si potrpíte na zdravú kvalitu oleja, vyberte si ten, u ktorého je uvedené, že pochádza z Talianska. Odborníci sa prikláňajú k názoru, že práve ten je najkvalitnejší.

Aký recept by ste mohli vyskúšať?

Do olivového oleja pridajte bylinky podľa svojej chuti (napr. rozmarín, oregano …) a strúčik kvalitného slovenského cesnaku. Do tejto zmesi si potom namáčajte bagetu a spolu s rajčinami, uhorkami a Tofu si vytvríte vynikajúce jedlo napr. na večeru.

Prajeme vám dobrú chuť

Pôvodnú verziu článku si môžete prečítať tu: http://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000654/1333581/Zaradte-olivovy-olej-do-jedalnicka–Obsahuje-extremne-ucinny-antioxidant