zeleninový šalát

Zeleninový šalát Caesar s chrumkavým Tofu a krutónmi

Print Friendly

Vonku je teplo a predstava vyprážaného rezňa je to posledné, čo vám príde na rozum pri slove „obed“. Ani klasické cestoviny nie sú úplne to pravé. Chýba im sviežosť, tak žiadaná v letných teplách. Ľahký zeleninový šalát je to pravé, čo si telo pýta.

Zeleninový šalát Caesar s chrumkavým Tofu a domácimi krutónmi

Kombinácia tofu a čerstvého rímskeho šalátu dochutená ľahkým dresingom robia tento zeleninový šalát ako svieži letný obed úplne ideálny!

zeleninový šalát

Čo potrebujeme: Postup:
Zeleninový šalát:

  • 3 kusy rímskeho šalátu, opláchnutého, vysušeného a nasekaného
  • ½ šálky strúhaného parmezánu
  • 1 šálku domácich krutónov
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 balenie bieleho tofu
  • 2 polievkové lyžičky sójovej omáčky
  • Soľ a korenie

Dressing:

  • 100 g tofu
  • 2 malé strúčiky cesnaku
  • ¼ šálky octu balsamico
  • ¼ jablkového octu alebo bieleho vínneho octu
  • šťavu z polovičky citróna
  • 1 polievková lyžica sójovej omáčky
  • 1 polievková lyžica medu
  • 1 polievková lyžica horčice
  • ¼ šálky extra panenského olivového oleja
  • soľ a korenie na dochutenie

 

  1. Nakrájajte tofu na asi 1,5 cm kocky a vložte do misy. Posypte tofu soľou a korením a premiešajte so sójovou omáčkou.
  2. Predhrejte panvicu na miernom ohni. Po 1-2 min pridajte olej a tofu (bez zvyšnej sójovej omáčky) na panvicu.
  3. Opekajte tofu 3-4 min, potom pár krát otočte kým sa neopečie zo všetkých strán. Trvá to približne 10 min.
  4. Vložte šalát, syr a krutóny do veľkej šalátovej misy. Polejte dresingom a premiešajte.
  5. Na vrch šalátu nasypte kocky tofu a pridajte ešte trochu dresingu pre výraznejšiu chuť.

Dressing:

  1. Vložte cesnak a tofu do mixéru a dobre rozmixujte.
  2. Pridajte ostatné ingrediencie a mixujte až kým nebude zmes hladká a krémová.
  3. Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa potreby.

 

 

Aby bol váš šalát farebnejší a sviežejší, môžete do neho pridať pokrájané cherry paradajky. Ich výrazná farba urobí zo šalátu pôžitok nielen pre chuťové bunky, ale poteší vás aj po vizuálnej stránke.