Jablčný ocot

Jablčný ocot má liečebné i kozmetické účinky

Print Friendly

Liečivé účinky, ktoré jablčný ocot bezpochyby má, poznali už Egypťania, starí Gréci i Rimania. Kolumbus ho mal na palube lodí ako prevenciu proti skorbutu, japonskí samuraji ho používali na posilnenie organizmu.

Rozsah účinkov nepasterizovaného jablčného octu na zdravie je natoľko široký, že sa nedá podrobne rozobrať v jednom článku. Vďačí za to vysokému obsahu vitamínov, minerálov a enzýmov v jablkách, ktoré si uchováva.

Účinky, ktoré uvediem sa týkajú prírodného nepasterizovaného jablčného octu. Vyrába sa kvasením rozdrvených jabĺk. Má zakalenú hnedú farbu a je v ňom vidno usadeninu.

Jablčný ocot: zdravotné účinky

Prírodný ocot pôsobí na organizmus zásadito, podobne ako konzumácia surového ovocia a zeleniny a tým prispieva k zlepšeniu zdravotného stavu a imunity. Prekyslenie organizmu sa dáva do súvislosti s únavou, zníženou imunitou, sennou nádchou, atď.

Medzi jeho zdravotné účinky môžme zaradiť:

  • zlepšuje metabolizmus,
  • podporuje vylučovanie škodlivých látok z tela
  • podporuje trávenie, ničí hnilobné baktérie v črevách, pomáha regulovať hnačku / zápchu, podporuje “dobrú” črevnú flóru
  •  pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi, pomáha pri diabete 2.
  • znižuje cholesterol a krvný tlak,
  • pomáha pri infekcii dutín a bolesti v krku,
  • podporuje správnu funkciu ľadvín a vylučovacieho systému,
  • pomáha pri artritíde a stuhnutých kĺboch
  • pomáha pri poruchách zrážanlivosti krvi
  • pomáha pri liečbe ekzémov,
  • kloktadlo (zriedené) pri zápaloch hrdla,
  • obklady na zníženie horúčky (opäť zriediť s vodou)

 Jablčný ocot obsahuje

  • vitamíny skupiny B, C, betakarotén
  • minerály draslík, vápnik, horčík, železo
  • prírodné enzýmy a kyseliny riedia krv a napomáhajú k detoxikácii
  • jablčný pektín, ktorý nám pomáha udržovať hladinu krvného cukru, cholesterolu, upravuje funkciu čriev, čiže pri zápche podporuje vyprázdňovanie a opačne, pomáha pri vylučovaní kyseliny močovej a odstraňuje ťažké kovy z tela. Je dôležitým prírodným zdrojom vlákniny pre ľudský organizmus
 Využitie v kozmetike
  • vlasy – po umytí si opláchnite vlasy octom, posilníte ich a budú sa lesknúť
  • pleť –používa sa zriedený pri kožných zápaloch, akné, bradaviciach, pigmentových škvrnách
  • potenie – vytrieť podpazušie zriedeným octom, používa sa aj na kúpeľ nôh

Príklady použitia

V prvom rade treba povedať, že tak ako pri farmaceutických liekoch, aj pri prírodných receptoch to funguje tak, že čo zaberie jednému, nemusí rovnako zabrať inému. Treba sa s tým pohrať a skúšať.

Deťom sa podávanie octu veľmi neodporúča. Radšej ho používať do šalátov, polievok, zeleninových jedál.

Bežne sa používa 1-2 čajové lyžičky na 1 dcl vody. Vhodné je pridať lyžičku medu. Užívať maximálne 2-krát denne. Iba pri prechladnutí a horúčke môžeme dávku zvýšiť, maximálne však na 5 denne.

Kŕčové a vyčnievajúce žily

Potierať žily po dĺžke po dobu jedného mesiaca ráno a večer. Smer vtierania by mal byť od šlapy k bedrám.  Zároveň ráno a večer piť pohár teplej vody s čajovou lyžičkou octu a medu. Po mesiaci treba urobiť týždennú pauzu a možno zopakovať.

Zvýšená potivosť nôh
  • ohrejte 2 l vody na teplotu, ktorú vydržíte, nalejte do lavóra a pridajte 2 poháre octu. Majte v nej ponorené nohy, kým voda nevychladne. Po kúpeli nechajte nohy voľne vyschnúť. Doba procedúry je 10 dní, je vhodné to robiť celý čas, aj keď zápach a potivosť ustúpi už po pár dňoch,

alebo

  • umyte a utrite si nohy. Mali by byť úplne suché. Potom namočte vatu, alebo gázu do octu a natrite si tým nohy. Doba procedúry je 10 dní.
Nádcha

Namočte 2 vatové tampóny do octu a vložte ich do nosných dierok na cca 10 minút. Opakovať treba denne cca 4-krát.

Stabilizácia cukru

Pred jedlom treba zmiešať deci vody s čajovou lyžičkou octu. Schéma procedúry je mesiac – mesiac pauza-opakovať.

Vlasy

Umyť vlasy a namiesto kondicionéra ich opláchnuť vlažnou vodou, do ktorej pridáme ocot. Prípadný jemný zapach zmizne, keď sa vlasy vysušia.

Pleť

Na pleť zriediť 1:1 s vodou.

Recept na jablčný ocot

Jablčný ocot

Jablčný ocot

Na webe nájdete množstvo receptov na domáci jablčný ocot. Ja tu uvediem najjednoduchší, odskúšaný:

  • umyté jablká vcelku nastrúhať, alebo nadrobno nakrájať a dať do sklenenej, alebo keramickej nádoby. Jablká by mali ísť cca do ¾ nádoby a potom ich zaliať prevarenou, nie úplne vychladnutou vodou, cca 5 cm pod okraj nádoby
  • pre lepší proces kvasenia môžete pridať med, alebo cukor
  • potom treba nádobu odložiť na tmavé teplé miesto a nechať 10 – 20 dní pracovať
  • každý deň treba niekoľkokrát premiešať
  • následne tekutinu precedíme cez gázu do sklenenej nádoby a necháme ešte 20 – 30 dní pracovať. Fľašu netreba dolievať úplne dovrchu, cca 5 cm pod okraj.
  • Po uplynutí doby, jablčný ocot opäť precedíme a môžeme používať.

V prípade, že máte chuť, pripravte si svoju vlastnú sójovú majonézu, ktorá okrem iných zdravých ingrediencií obsahuje práve jablčný ocot.