tekvicový koláč

Tekvicový koláč s tofu na štýl cheescake

Print Friendly

Na jeseň sa to len tak hemží tekvicami. Teší nás, že tento krásne sfarbený plod prírody si nachádza čoraz viac obľúbencov. My sme sa rozhodli spracovať ho trochu netradične a výsledok stál za to. Upiekli sme úžasný, jeseňou voňajúci tekvicový koláč s tofu, na spôsob cheescaku.

Tekvicový koláč s tofu na štýl cheescake

Nepoužili sme žiadnu mliečnu bielkovinu, ani vajcia, vystačili sme si s tofu, maslovou tekvicou (môže byť aj hokkaido tekvica), troškou cukru a rastlinného tuku. A nezabúdajme na základ, rozdrvené sušienky – použite akékoľvek vám vyhovujú. A vznikol z toho veľmi chutný tekvicový koláč.

Prečítajte si tiež článok Ako nahradiť suroviny v pečení

Čo potrebujeme: Postup:
  • 200 g rozdrvených sušienok (ideálne ich rozomeľte v mixéri na prach)
  • 100 g rastlinného tuku alebo masla
  • 360 g bieleho tofu (2 balenia)
  • 100 ml sójového mlieka
  • 500 g tekvicového pyré (pripravíte si ho tak, že asi 30-40 minút pečiete nakrájanú maslovú tekvicu alebo hokkaido na 220 stupňoch a potom z nej vydlabede dužinu, ktorú popučíte, alebo rozmixujete na pyré)
  • 2 PL trstinového cukru (prípadne zvoľte alternatívne sladidlá)
  • 2 ČL mletej škorice
  • 1 ČL mletých klinčekov
  • 0.5 ČL mletého muškátového orieška
  • 1 ČL mletej vanilky alebo 1 vanilkový cukor
  • Prípadne škoricový cukor na posypanie

 

  • Rozdrvené sušienky zmiešame so zmäknutým rastlinným tukom tak, aby nám vznikla drobenička. Pomocou lyžice ju natlačíme na dno tortovej formy (my sme použili formu s priemerom 23 cm).
  • Ponorným mixérom zmiešame tofu so sójovým mliekom do hladkej hmoty. Pridáme tekvicové pyré, cukor a premiešame.
  • Napokon vmiešame zmes korení a vanilky a riadne premiešame, aby sa celá tekvicová zmes rovnomerne ochutila.
  • Tekvicovú zmes nanesieme na sušienky vo forme, uhladíme povrch a dáme piecť.
  • Pečieme asi 40 minút na 200 stupňoch (sledujeme, kedy sa okraje koláča začnú oddeľovať od formy a povrch koláča je na dotyk pružný a nelepivý).
  • Vypneme a necháme v chladnúcej rúre aspoň pol hodinu odpočívať.
  • Pred podávaním môžeme posypať škoricovým cukrom.

tekvicový koláč

Ak sa obávate, že ste kúpili príliš veľkú tekvicu a nespotrebujete ju, nezúfajte. Tekvicový koláč si môžete upiecť aj nabudúce. Stačí, ak prebytočné tekvicové pyré zamrazíte v uzatvárateľnej krabičke. V mrazničke vám vydrží aj niekoľko týždňov. Alebo rovno vyskúšajte aj ďalšie naše inšpirácie ako zúžitkovať tekvicu.

 

 

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dezerty a pečenie

zeleninové rizoto

Jedlá bez mäsa