Na jeseň sa to len tak hemží tekvicami. Teší nás, že tento krásne sfarbený plod prírody si nachádza čoraz viac obľúbencov. My sme sa rozhodli spracovať ho trochu netradične a výsledok stál za to. Upiekli sme úžasný, jeseňou voňajúci tekvicový koláč s tofu, na spôsob cheescaku.
Tekvicový koláč s tofu na štýl cheescake
Nepoužili sme žiadnu mliečnu bielkovinu, ani vajcia, vystačili sme si s tofu, maslovou tekvicou (môže byť aj hokkaido tekvica), troškou cukru a rastlinného tuku. A nezabúdajme na základ, rozdrvené sušienky – použite akékoľvek vám vyhovujú. A vznikol z toho veľmi chutný tekvicový koláč.
Prečítajte si tiež článok Ako nahradiť suroviny v pečení
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- 200 g rozdrvených sušienok (ideálne ich rozomeľte v mixéri na prach)
- 100 g rastlinného tuku alebo masla
- 360 g bieleho tofu (2 balenia)
- 100 ml sójového mlieka
- 500 g tekvicového pyré (pripravíte si ho tak, že asi 30-40 minút pečiete nakrájanú maslovú tekvicu alebo hokkaido na 220 stupňoch a potom z nej vydlabede dužinu, ktorú popučíte, alebo rozmixujete na pyré)
- 2 PL trstinového cukru (prípadne zvoľte alternatívne sladidlá)
- 2 ČL mletej škorice
- 1 ČL mletých klinčekov
- 0.5 ČL mletého muškátového orieška
- 1 ČL mletej vanilky alebo 1 vanilkový cukor
- Prípadne škoricový cukor na posypanie
|
- Rozdrvené sušienky zmiešame so zmäknutým rastlinným tukom tak, aby nám vznikla drobenička. Pomocou lyžice ju natlačíme na dno tortovej formy (my sme použili formu s priemerom 23 cm).
- Ponorným mixérom zmiešame tofu so sójovým mliekom do hladkej hmoty. Pridáme tekvicové pyré, cukor a premiešame.
- Napokon vmiešame zmes korení a vanilky a riadne premiešame, aby sa celá tekvicová zmes rovnomerne ochutila.
- Tekvicovú zmes nanesieme na sušienky vo forme, uhladíme povrch a dáme piecť.
- Pečieme asi 40 minút na 200 stupňoch (sledujeme, kedy sa okraje koláča začnú oddeľovať od formy a povrch koláča je na dotyk pružný a nelepivý).
- Vypneme a necháme v chladnúcej rúre aspoň pol hodinu odpočívať.
- Pred podávaním môžeme posypať škoricovým cukrom.
|
|
|
Ak sa obávate, že ste kúpili príliš veľkú tekvicu a nespotrebujete ju, nezúfajte. Tekvicový koláč si môžete upiecť aj nabudúce. Stačí, ak prebytočné tekvicové pyré zamrazíte v uzatvárateľnej krabičke. V mrazničke vám vydrží aj niekoľko týždňov. Alebo rovno vyskúšajte aj ďalšie naše inšpirácie ako zúžitkovať tekvicu.
Cestoviny a pizza
Dezerty a pečenie
Jedlá bez mäsa