kyslá kapusta

Kyslá kapusta: ďalšie recepty na jej prípravu

Print Friendly

ZDRAVÉ RECEPTY: V minulom článku sme vám priniesli informácie o najpoužívanejšom spôsobe prípravy kvasenej kapusty a o jej zdravotnom prínose pre naše zdravie. Kyslá kapusta kvasená v pohároch je však tiež spôsob, ako si ju zadovážiť na zimu. 

Ak patríte medzi tých, ktorí doma súdok na kvasenie nemajú, tak vám prinášame 2 recepty, na ktoré môžete použiť poháre na zaváranie. Na ten posledný recept však súdok predsa len potrebovať budete.

RECEPT 1: Kyslá kapusta v pohároch

kvasená kapusta

Čo potrebujeme: Postup:
  • 2 kg nakrájanej kapusty
  • 40 g soli
  • 4 g rasce
  • 2 g celého čierneho korenia
  • bobkový list
  • malý kúsok dule

 

 

  1. Poháre na zaváranie umyjeme a vysterilizujeme v rúre
  2. Kapustu nakrájame na jemno, osolíme, pridáme rascu a celé čierne korenie. Túto zmes dobre premiešame a necháme odstáť cca 3 hodiny
  3. Opäť ju premiešame, natlačíme do pohárov, pričom dávame pozor na šťavu, ktorá sa tvorí pri tlačení kapusty. Nesmieme zabudnúť, že cca 4 cm od okraja pohára musia zostať voľné. Kapusta totižto v čase kvasenia zväčšuje svoj objem
  4. Poháre dobre zaviečkujeme, odložíme asi na cca 3 – 4 týždne vykysnúť
  5. Treba si dávať pozor na to, že viečka pohárov sa v čase kvasenia budú vydúvať a z pohárov bude vytekať šťava, ktorú je potrebné utierať
  6. Po vykysnutí ju odložíme do chladnejšej miestnosti, prípadne pivnice, kde nám vydrží minimálne pol roka

Náš tip:

  • rovnakým spôsobom si môžete pripraviť aj kyslú kapustu z červenej kapusty

RECEPT 2: Kyslá kapusta s obsahom zdravej cvikle

kapusta s cviklou

Čo potrebujeme: Postup:
  • 2,5 kg nakrájanej kapusty
  • 250 g cibule
  • 250 g cukru
  • 250 ml octu
  • 1 pohár oleja
  • 1 deko
  • 1 kg uvarenej a nastrúhanej cvikle
  • poháre na zaváranie

 

 

  1. Nakrájanú kapustu, cibuľu, cukor, ocot, olej a cviklu spolu dobre premiešame a necháme odležať cca 12 hodín na chladnom mieste
  2. Takto pripravenú kapustu natlačíme do vyumývaných pohárov a zalejeme nálevom z Deka
  3. Poháre zaviečkujeme a necháme sterilizovať cca 45 minút pri teplote 80°C
  4. Sterilizovanú kapustu necháme vychladnúť a odložíme na chladné miesto

RECEPT 3: Kyslá kapusta s obsahom jabĺk a bieleho hrozna

kvasená kapusta v pohároch

Čo potrebujeme: Postup:
  • 40 kg nakrájanej kapusty
  • chren podľa vlastnej chuti (napr. 1/2 koreňa)
  • 400 g bieleho hrozna
  • bobkový list
  • rasca
  • soľ
  • kôpor
  • celé čierne korenie
  • niekoľko kusov jesenných jabĺk

 

 

  1. Na spodok pripraveného súdka dáme chren, hrozno a niekoľko celých listov kapusty
  2. Nakrájanú kapustu začneme postupne vrstviť do súdka, pričom každú vrstvu osolíme, pridáme rascu, celé čierne korenie, bobkové listy, kôpor a jablká
  3. Prvú vrstvu dobre utlačíme a celý postup zopakujeme v niekoľkých vrstvách
  4. Pri tlačení kapusty sa začne objavovať prebytočná voda, ktorej ak je veľa, treba ju postupne odlievať
  5. Súdok necháme 5-6 dní v teplejšej miestnosti, kým kapusta dobre nevykysne
  6. Následne ju odložíme na chladnejšie miesto a nesmieme zabudnúť na to, že kapusta musí byť ponorená vo vode

Veríme, že vám naše recepty na prípravu kyslej kapusty padnú vhod. Ak máte svoj obľúbený recept, budeme radi, ak nám ho pošlete.

Prajeme vám dobrú chuť