ZDRAVÉ RECEPTY: V minulom článku sme vám priniesli informácie o najpoužívanejšom spôsobe prípravy kvasenej kapusty a o jej zdravotnom prínose pre naše zdravie. Kyslá kapusta kvasená v pohároch je však tiež spôsob, ako si ju zadovážiť na zimu.
Ak patríte medzi tých, ktorí doma súdok na kvasenie nemajú, tak vám prinášame 2 recepty, na ktoré môžete použiť poháre na zaváranie. Na ten posledný recept však súdok predsa len potrebovať budete.
RECEPT 1: Kyslá kapusta v pohároch
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- 2 kg nakrájanej kapusty
- 40 g soli
- 4 g rasce
- 2 g celého čierneho korenia
- bobkový list
- malý kúsok dule
|
- Poháre na zaváranie umyjeme a vysterilizujeme v rúre
- Kapustu nakrájame na jemno, osolíme, pridáme rascu a celé čierne korenie. Túto zmes dobre premiešame a necháme odstáť cca 3 hodiny
- Opäť ju premiešame, natlačíme do pohárov, pričom dávame pozor na šťavu, ktorá sa tvorí pri tlačení kapusty. Nesmieme zabudnúť, že cca 4 cm od okraja pohára musia zostať voľné. Kapusta totižto v čase kvasenia zväčšuje svoj objem
- Poháre dobre zaviečkujeme, odložíme asi na cca 3 – 4 týždne vykysnúť
- Treba si dávať pozor na to, že viečka pohárov sa v čase kvasenia budú vydúvať a z pohárov bude vytekať šťava, ktorú je potrebné utierať
- Po vykysnutí ju odložíme do chladnejšej miestnosti, prípadne pivnice, kde nám vydrží minimálne pol roka
Náš tip:
- rovnakým spôsobom si môžete pripraviť aj kyslú kapustu z červenej kapusty
|
|
|
RECEPT 2: Kyslá kapusta s obsahom zdravej cvikle
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- 2,5 kg nakrájanej kapusty
- 250 g cibule
- 250 g cukru
- 250 ml octu
- 1 pohár oleja
- 1 deko
- 1 kg uvarenej a nastrúhanej cvikle
- poháre na zaváranie
|
- Nakrájanú kapustu, cibuľu, cukor, ocot, olej a cviklu spolu dobre premiešame a necháme odležať cca 12 hodín na chladnom mieste
- Takto pripravenú kapustu natlačíme do vyumývaných pohárov a zalejeme nálevom z Deka
- Poháre zaviečkujeme a necháme sterilizovať cca 45 minút pri teplote 80°C
- Sterilizovanú kapustu necháme vychladnúť a odložíme na chladné miesto
|
|
|
RECEPT 3: Kyslá kapusta s obsahom jabĺk a bieleho hrozna
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- 40 kg nakrájanej kapusty
- chren podľa vlastnej chuti (napr. 1/2 koreňa)
- 400 g bieleho hrozna
- bobkový list
- rasca
- soľ
- kôpor
- celé čierne korenie
- niekoľko kusov jesenných jabĺk
|
- Na spodok pripraveného súdka dáme chren, hrozno a niekoľko celých listov kapusty
- Nakrájanú kapustu začneme postupne vrstviť do súdka, pričom každú vrstvu osolíme, pridáme rascu, celé čierne korenie, bobkové listy, kôpor a jablká
- Prvú vrstvu dobre utlačíme a celý postup zopakujeme v niekoľkých vrstvách
- Pri tlačení kapusty sa začne objavovať prebytočná voda, ktorej ak je veľa, treba ju postupne odlievať
- Súdok necháme 5-6 dní v teplejšej miestnosti, kým kapusta dobre nevykysne
- Následne ju odložíme na chladnejšie miesto a nesmieme zabudnúť na to, že kapusta musí byť ponorená vo vode
|
|
|
Veríme, že vám naše recepty na prípravu kyslej kapusty padnú vhod. Ak máte svoj obľúbený recept, budeme radi, ak nám ho pošlete.
Prajeme vám dobrú chuť