Avokádo je čoraz obľúbenejšie aj u nás na Slovensku. Je veľmi všestranné, aj preto sa niekedy označuje ako „pralesný margarín“. Avokádové pesto je omáčka na cestoviny z avokáda – má bohatú hodvábnu chuť, cesnak jej dodáva pikantnosť.
Stačí ju len pridať do akéhokoľvek druhu cestovín a na svete je zdravé a ľahké jedlo. Tiež sa hodí do šalátov alebo na zeleninu.
Avokádové pesto hotové skôr, než si uvedomíte, že varíte
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- 1 veľké avokádo
- 1-4 strúčiky cesnaku (surové alebo opečené)
- 3/4 šálky teplej vody z cestovín (v ktorej ste ich varili)
- 2 PL bielej miso pasty (Dostanete ju kúpiť v čínskom obchode alebo na internete. Požijete ju aj na prípravu vynikajúcej miso polievky, takže neváhajte ju kúpiť.)
- 1/2 šálky vlašských orechov
- 2 citróny – vytlačiť a použiť len šťavu1 veľká hrsť zelených listov (bazalka, rukola, špenát, petržlen alebo niečo podobné)
- 2 ČL javorového sirupu alebo medu – voliteľne
- soľ a korenie podľa chuti
- Tip: ak chcete zvýšiť nutričnú hodnotu omáčky, pridajte 100 g bieleho tofu
|
- Do vriacej osolenej vody dajte svoje obľúbené cestoviny, podľa počtu porcií, ktoré chcete servírovať. Varíme kým nie sú al dente. Vodu zlejte – ale odložte si z nej asi šálku na neskôr.
- Pridajte všetky ingrediencie na omáčku do mixéra a mixujte na vysokých otáčkach, kým zmes nie je hodvábne hladká.
- Omáčkou potom zalejte cestoviny, ktoré máte odložené v zakrytom hrnci – aby si držali teplotu. Pesto omáčku pridávajte postupne – začnite s malým množstvom a pridávajte ďalšie, kým hustota nie je podať vašich preferencií. Dobre pomiešajte. Uistite sa, že cestoviny sú ešte stále veľmi teplé/ horúce tak, aby cestoviny ohriali omáčku.
- Poznámka: môžete omáčku pred pridaním do cestovín krátko povariť, ale je lepšie to nerobiť, aby si surové avokádo a zelenina uchovali vitamíny.
|
Tip:
Pesto omáčky si môžete pripraviť viac a nechať ju v chladničke. Pri izbovej teplote ju neskôr môžete konzumovať aj ako dip napr. na nakrájanej zelenine ako mrkva, stonkový zeler a pod.
Časová náročnosť: 10 min., varenie cestovín: cca 10 min.
Odporúčame vyskúšať aj:
Ak máte chuť na pravé talianske pesto, recept nájdete nižšie:
Zdroj obr.: dreamstime.com