pesto

Avokádové pesto na akékoľvek cestoviny – za 10 minút

Print Friendly

Avokádo je čoraz obľúbenejšie aj u nás na Slovensku. Je veľmi všestranné, aj preto sa niekedy označuje ako „pralesný margarín“. Avokádové pesto je omáčka na cestoviny z avokáda – má bohatú hodvábnu chuť, cesnak jej dodáva pikantnosť.

Stačí ju len pridať do akéhokoľvek druhu cestovín a na svete je zdravé a ľahké jedlo. Tiež sa hodí do šalátov alebo na zeleninu.

Avokádové pesto hotové skôr, než si uvedomíte, že varíte

Čo potrebujeme: Postup:
  • 1 veľké avokádo
  • 1-4 strúčiky cesnaku (surové alebo opečené)
  • 3/4 šálky teplej vody z cestovín (v ktorej ste ich varili)
  • 2 PL bielej miso pasty (Dostanete ju kúpiť v čínskom obchode alebo na internete. Požijete ju aj na prípravu vynikajúcej miso polievky, takže neváhajte ju kúpiť.)
  • 1/2 šálky vlašských orechov
  • 2 citróny – vytlačiť a použiť len šťavu1 veľká hrsť zelených listov (bazalka, rukola, špenát, petržlen alebo niečo podobné)
  • 2 ČL javorového sirupu alebo medu –  voliteľne
  • soľ a korenie podľa chuti
  • Tip: ak chcete zvýšiť nutričnú hodnotu omáčky, pridajte 100 g bieleho tofu
  1. Do vriacej osolenej vody dajte svoje obľúbené cestoviny, podľa počtu porcií, ktoré chcete servírovať. Varíme kým nie sú al dente. Vodu zlejte – ale odložte si z nej asi šálku na neskôr.
  2. Pridajte všetky ingrediencie na omáčku do mixéra a mixujte na vysokých otáčkach, kým zmes nie je hodvábne hladká. pesto
  3. Omáčkou potom zalejte cestoviny, ktoré máte odložené v zakrytom hrnci – aby si držali teplotu. Pesto omáčku pridávajte postupne – začnite s malým množstvom a pridávajte ďalšie, kým hustota nie je podať vašich preferencií. Dobre pomiešajte. Uistite sa, že cestoviny sú ešte stále veľmi teplé/ horúce tak, aby cestoviny ohriali omáčku.
  4. Poznámka: môžete omáčku pred pridaním do cestovín krátko povariť, ale je lepšie to nerobiť, aby  si surové avokádo a zelenina uchovali vitamíny.

Tip:

Pesto omáčky si môžete pripraviť viac a nechať ju v chladničke. Pri izbovej teplote ju neskôr môžete konzumovať aj ako dip napr. na nakrájanej zelenine ako mrkva, stonkový zeler a pod.

Časová náročnosť: 10 min., varenie cestovín: cca 10 min.

Odporúčame vyskúšať aj:

Ak máte chuť na pravé talianske pesto, recept nájdete nižšie:

pesto

 

Zdroj obr.: dreamstime.com