šošovica

Ako varia muži: rýchlovka – šošovica a špenát s vajcom

Print Friendly

Vonku bol neskorý november a ja som bol sám doma a hladný. V chladničke takmer nič, len 2 dni otvorenú konzervu šošovice a šunku s aktuálnym dňom exspirácie. No čo už, šošovica je dobrý základ.

Prvá vec, ktorá mi prebleskla hlavou bola, že šunku by bolo dobre opiecť, ak by nebola už úplne v kondícii. Šošovicu vlastne tiež. Potom mi padol pohľad na vajcia a vybavila sa mi fotka z časopisu, kde je na kope špenátu rozbité vajce. Vajce a špenát fungujú, to si pamätám z detstva. A spomenul som si aj na pár strúčikov cesnaku. Tak to vzniklo.

Čas prípravy? Nemeral som, ale určite nie viac ako 20 minút. Keďže zo šošovice bola iba polovica, vyšlo to na 2 porcie, ale ja vám to upravím na 4 osoby.

Rýchla šošovica a špenát s vajcom

Čo potrebujeme: Postup:
  • šošovica v konzerve – asi 400 g
  • 200-225 g mrazeného špenátu  – krájané listy (rozmraziť)
  • akákoľvek šunka krájaná skôr na hrubšie ako na jemno (nepovinné)
  • 3 strúčiky cesnaku – nakrájať (kto chce, môže pridať aj cibuľu)
  • zmes korenia podľa chuti – ja som dal malú hrsť korenistej zmesi na grilovanie a drvené čili korenie
  • 4 vajcia
  • olivový olej
  • soľ a čierne korenie
  1. Šunku v celku krátko osmažíme na olivovom oleji, vyberieme a neskôr pokrájame na menšie kusky.
  2. Do rozpáleného oleja pridáme cesnak (prip. aj cibuľu) kratko smažíme.
  3. Pridáme šošovicu, špenát, nakrájanú šunku, soľ a korenia. Necháme 15 min smažť na miernej teplote. Občas premiešame aby sa nepripálilo.
  4. Na záver pridáme vajcia a miešame, kým sa uvaria.
  5. Na záver môžeme ešte dochutiť korením a soľou.
  6. Náš tip: hneď po vajciach pridajte asi 10 na polovicu rozkrojených cherry paradajok, aby sa zohriali a premiešali so zmesou. Ale majú ostať surové.

šošovica

Možno vám to trochu pripadá ako gebuzina ale ručím vám za to, že budete veľmi prekvapení, ako to dobre chutí napr. s celozrnným chlebom.

Bolo to rýchle, chutné, sýte a povedal by som, že aj zdravé, veď šošovica je strukovina a zo špenátu mal Pepek úžasne svalnaté predklaktia. Taká moderná variácia na tému šošovicový prívarok …  :) Čo viac môže muž od svojho varenia očakávať. Možno radi sledujete rôznych televíznych kuchárov, ktorí sa s každým jedlom hrajú akoby šlo o život a ešte dlhšie o tom rozprávajú. Na to normálny chlap proste nemá čas. Ani nechce mať. Keď varím, nerobím z toho vedu a aj tak to všetkým chutí – väčšinou :)

Chlap

Vyskúšajte aj ďalšie recepty, ktoré chutia výborne a ušetria vám čas:

rychla-vecera-ryza-01d rychla-vecera-ryza-01c rychla-vecera-ryza-01b