hummus

Probiotický hummus z červenej šošovice

Print Friendly

Veselé Silvestrovské oslavy sa pomaly blížia a tie prinášajú možnosť zaujať hostí nátierkou, ktorá „je aj nie je“ notoricky známa. Tento hummus je krémový a hladký čiastočne aj preto, že namiesto klasického cíceru sme použili červenú šošovicu.

Ľudia radi ochutnávaj a porovnávajú, preto môžete tento recept využiť tromi spôsobmi a urobiť si hneď tri humusové nátierky: okrem varianty z cíceru alebo červenej šošovice sa dá použiť aj fazuľa mungo. Hummus si môžete vylepšiť aj trochou srvátky (namiesto vody), aby nátierka získala navyše probiotický účinok. Červená šošovica stratí väčšinu svojej červenej farby v procese varenia, ale výsledný hummus bude stále pekný na pohľad, najmä ak ho dozdobíte  pažítkou a sezamom.

Hummus z červenej šošovice

Čo potrebujeme: Postup:
  • 2 1/2 šálky varenej červenej šošovice
  • 2 stredne veľké strúčiky cesnaku
  • 3 PL čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 2/3 šálky tahini (sezamová pasta)
  • 3/4 ČL jemnozrnnej morskej soli
  • 2-3 PL srvátky, kefíru alebo teplej vody (ak máte problém s bielkovinami kravského mlieka, môžete použiť aj sójové mlieko alebo probiotický sójový nápoj)
  • 2 ČL sezamových semienok
  • extra panenský olivový olej (ak chcete zvýrazniť chuť nátierky tak aj sezamový olej)
  • jemne nasekanú pažítku na ozdobenie, príp. vmiešate do nátierky
 

  1. dobre opláchnite 1 1/2 šálky červenej šošovice a dajte ju variť do hrnca s 1 3/4 šálky vody. Priveďte k varu, prikryte a varte do mäkka na miernej teplote zhruba 15 minút.
  2. Uvarenú šošovicu a cesnak vložte do kuchynského mixéra a mixujte aspoň jednu minútu. Asi v polovici mixovania zoškrabte prilepenú hmotu z bokov mixéra, premiešajte a znovu mixujte.
  3. Pridajte citrónovú šťavu, tahini a morskú soľ. Mixujte ďalšiu cca minútu. Neskracujte čas mixovania, aby bola hmota hladká, ale ak sa vám vytvorí mäkká guľa vo vnútri mixéra, zastavte ho.
  4. Prišiel čas na pridanie srvátky (prip. vody, sójového mlieka …). Hmotu potom ďalej mixujte, kým hummus nebude hladký, ľahký, pórovitý a krémový.
  5. Nátierku môžete dochutiť podľa svojich predstáv pridaním citrónovej šťavy, soli prípadne aj čierneho korenia naviac.
  6. Podávajte preliate trochou olivového oleja (sezamového oleja), posypané sezamovým semienkami a dostatočným množstvom pažítky.

 

hummus

Ďalšie recepty, ktoré by sa vám mohli hodiť na oslavu:

Chrenová nátierka s údeným tofu

Chlebové jednohubky

Zapekaná bageta s chilli nátierkou z tofu

Chlebové tyčinky s rozmarínom

Slané koláčiky

Želáme vám veselú oslavu a ak vám ostane hummus aj na raňajky, bude to iba dobre, pretože po ťažkej noci príde probiotická nátierka na druhý deň vhod vášmu tráveniu.

Inšpirovali sme vás? Vyskúšajte aj iné naše recepty :

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče