Zdravé stravovanie: ochoreniam sa dá predchádzať zmenou stravy
Nadmerný príjem nasýtených tukov sa považuje za rizikový faktor kardiovaskulárnych ochorení, upozornila Iveta Vaverková zo Združenia pre zdravie a výživu.
„Výsledkom nadbytku nasýtených tukov v našej strave je fakt, že sa v priemernej úrovni cholesterolu v krvi nachádzame v červenom pásme, inak povedané, na Slovensku máme zvýšenú hladinu zlého LDL-cholesterolu. Nakoniec, nie náhodou patria u nás kardiovaskulárne ochorenia k najčastejším príčinám úmrtia. Pokiaľ je cholesterolu v krvi nadbytok, ukladá sa do stien ciev, ktoré kôrnatejú a dochádza ku vzniku aterosklerózy,“ povedala Vaverková.
Zdravé stravovanie
Základom zdravého životného štýlu by mala byť preto vyvážená a pestrá strava, ktorú tvorí zelenina, ovocie, celozrnné obilniny, ryby, nízkotučné mliečne výrobky a chudé mäso. Z tukov je najlepšou voľbou zamerať sa na rastlinné oleje ako repkový, olivový, slnečnicový a rastlinné margaríny z nich vyrobené. Slovensko patrí v konzumácii nezdravých tukov ku krajinám, ktoré sú v rizikovej zóne.
Sieť obchodov s potravinami ponúka dnes pre zdravé stravovanie dostatok rozmanitých možností (pozn. redakcie lahke-recepty.sk)
Vedecký časopis British Medical Journal publikoval štúdiu, ktorá sa zaoberá celosvetovou spotrebou tukov. Tá ukázala, že v konzumácii nezdravých, nasýtených tukov patrí Slovensko so spotrebou 13,2 percenta nad priemer odporúčanej normy (9,4 percenta denného energetického príjmu).
Ich zdrojom sú živočíšne a aj niektoré rastlinné tuky, ale hrozbu predstavujú predovšetkým trans-mastné kyseliny v stužených tukoch využívaných najmä v pekárenskom priemysle – nachádzajú sa v tukovom pečive, polevách, sušienkach či v keksíkoch.
Autor: TASR
———————————
Ak chcete uprednostniť zdravé stravovanie pred komplikovanou liečbou a hltaním tabletiek, sledujte naše rubriky zdravie a recepty.