Zdravé stravovanie

Zdravé stravovanie: ochoreniam sa dá predchádzať zmenou stravy

Print Friendly
Odhaduje sa, že v roku 2020 bude 75 percent všetkých úmrtí spôsobených chronickými neprenosnými ochoreniami. Hovoríme napríklad o kardiovaskulárnych ochoreniach, diabete, obezite a rakovine. Väčšine týchto chorôb sa dá pritom významnou mierou zabrániť zmenou stravovacích návykov, teda uprednostniť zdravé stravovanie.

Nadmerný príjem nasýtených tukov sa považuje za rizikový faktor kardiovaskulárnych ochorení, upozornila Iveta Vaverková zo Združenia pre zdravie a výživu.

„Výsledkom nadbytku nasýtených tukov v našej strave je fakt, že sa v priemernej úrovni cholesterolu v krvi nachádzame v červenom pásme, inak povedané, na Slovensku máme zvýšenú hladinu zlého LDL-cholesterolu. Nakoniec, nie náhodou patria u nás kardiovaskulárne ochorenia k najčastejším príčinám úmrtia. Pokiaľ je cholesterolu v krvi nadbytok, ukladá sa do stien ciev, ktoré kôrnatejú a dochádza ku vzniku aterosklerózy,“ povedala Vaverková.

Zdravé stravovanie

Základom zdravého životného štýlu by mala byť preto vyvážená a pestrá strava, ktorú tvorí zelenina, ovocie, celozrnné obilniny, ryby, nízkotučné mliečne výrobky a chudé mäso. Z tukov je najlepšou voľbou zamerať sa na rastlinné oleje ako repkový, olivový, slnečnicový a rastlinné margaríny z nich vyrobené. Slovensko patrí v konzumácii nezdravých tukov ku krajinám, ktoré sú v rizikovej zóne.

Sieť obchodov s potravinami ponúka dnes pre zdravé stravovanie dostatok  rozmanitých možností  (pozn. redakcie lahke-recepty.sk)

Vedecký časopis British Medical Journal publikoval štúdiu, ktorá sa zaoberá celosvetovou spotrebou tukov. Tá ukázala, že v konzumácii nezdravých, nasýtených tukov patrí Slovensko so spotrebou 13,2 percenta nad priemer odporúčanej normy (9,4 percenta denného energetického príjmu).

Ich zdrojom sú živočíšne a aj niektoré rastlinné tuky, ale hrozbu predstavujú predovšetkým trans-mastné kyseliny v stužených tukoch využívaných najmä v pekárenskom priemysle – nachádzajú sa v tukovom pečive, polevách, sušienkach či v keksíkoch.

Autor: TASR

———————————

Ak chcete uprednostniť zdravé stravovanie pred komplikovanou liečbou a hltaním tabletiek, sledujte naše rubriky zdravie a recepty.