Ovocný koláč

Ľahký ovocný koláč s ríbezľami

Print Friendly

Keď sme sa vás pýtali našich priateľov, aký koláč by si v tieto dni radi upiekli, najčastejšie spomínali ovocný koláč. Aj vy máte doma kopec ríbezlí a neviete, čo s nimi? Tak skúste tento letný, ľahký a veľmi osviežujúci koláč.

Ovocný koláč s ríbezľami a gréckym jogurtom

Ak sa skombinujú čerstvé ríbezle s troškou cukru a štipkou škorice, grécky jogurt a chrumkavá krusta s vôňou perníka, vznikne úžasný letný ovocný koláč. Ľahký na prípravu, ľahký na trávenie.

A mysleli sme aj na vás, ktorí nemôžete jogurty – v recepte nájdete tip ako grécky jogurt nahradiť a zároveň dosiahnuť rovnaký výborný výsledok.

Čo potrebujeme: Postup:
Na krustu:

  • 300 g sušienok
  • 1 ČL perníkového korenia (ak nemáme, dáme 1 ČL škorice)
  • Štipka soli
  • 120 g mäkkého masla

Na plnku:

  • 2 PL mlieka + pol šálky mlieka
  • ČL práškovej želatíny alebo agarového prášku
  • 300 g bieleho gréckeho jogurtu
  • 120 g trstinového cukru
  • 1 ČL citrónovej kôry

Na dozdobenie:

  • 2 hrnčeky ríbezlí
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1 ČL škorice

Náš tip:

Ak máte laktózovú intoleranciu, nezúfajte. Namiesto masla v kruste použite rastlinný tuk (napríklad kokosový).

Grécky jogurt zas jednoducho nahradíme sójovým mliekom (300 ml), do ktorého vytlačíme 1 a pol citróna, pridáme 5 PL trstinového cukru a 3 ČL práškovej želatíny, ktorú sme na 3 minúty nechali napučať v troške vody. Zahrejeme a povaríme za stáleho miešania asi 3 minúty. Necháme vychladnúť, nalejeme do krusty a dáme na 2 hodiny do chladničky. Ozdobíme ovocím a podávame.

1. Na prach rozdrvené sušienky zmiešame s perníkovým korením alebo škoricou, soľou a potom do nich vpracujeme maslo, aby sme dostali „mokrú“ mrveničku.2. Natlačíme ju do okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie (nezabúdame aj na okraje), dôležité je krustu riadne utlačiť, aby sa nedrobila. Ak máme pocit, že riadne „nedrží“, kľudne pokvapkajte mrveničku roztopeným maslom.3. Krustu dáme piecť na 200 stupňov asi 20 minút. A tešíme sa z toho, ako nám krásne rozvoniava kuchyňa od perníkového korenia J. Po upečení necháme vychladnúť.4. A ideme pripravovať plnku. Najprv si dáme do malej misky 2 PL mlieka a práškovú želatínu alebo agar na 5-10 minút napučať.5. Po napučaní zohrejeme v malom hrnci zvyšné mlieko (pol šálky), netreba variť, len zohriať. Do mlieka vlejeme napučanú želatínu a dáme dolu z ohňa. Chvíľu miešame (asi 2-3 min, zmes chladnutím začne pomaly tuhnúť.

6. Do želatínovej zmesi teraz vmiešame jogurt, cukor a citrónovú kôru, nalejeme do upečenej krusty a necháme vychladnúť v chladničke, aspoň 2 hodiny.

7. Na ríbezľovú ozdobu dáme ríbezle, cukor a škoricu do panvice a varíme asi 8-10 minút za občasného miešania. Zmes nám vďaka pektínom v ríbezliach pekne jemne zoželíruje. Ozdobíme ňou koláčik pred podávaním.

Ovocný koláč

 

Tento recept na ovocný koláč si určite odložte, sezóna malín už totižto klope na dvere!

 

 

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče