Naučte sa používať hummus netradične

Print Friendly

Slovo hummus znamená v arabčine cícer. Dnes si však pod ním väčšina z nás  predstaví  rovnomennú nátierku so špecifickou chuťou. V tradičnom recepte sa okrem cíceru do nátierky pridáva sezamová pasta tahini, ktorá spolu s citrónovou šťavou dodáva jedlu sviežu chuť. Nová nátierka značky Lunter s názvom Tahini hummus prináša tento blízkovýchodný chuťový zážitok aj na Slovensko. Rozhodne nezostane iba natretá na chlebe. Nebojte sa Tahini hummus použiť aj pri varení. Inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi.

Plnka alebo dip

To, že sa nátierka nemusí iba natierať si uvedomíte už vtedy, keď ju využijete namiesto dipu k hlavnému jedlu či večeri. Výborne chutí s čerstvou zeleninou – mrkvou, uhorkou alebo zelerom.

Na druhej strane môže hummus poslúžiť aj ako náplň. Naplniť sa ňou dajú rajčiny, alebo paprika. Dá sa však použiť aj ako alternatíva pri príprave tradičných slovenských jedál, napríklad pirohov, alebo slaných kysnutých koláčov. Vďaka svojej konzistencii sa používa dokonca aj ako zahusťovadlo do polievok a rôznych omáčok.

Poslúži aj pri grilovačkách

Začiatok grilovacej sezóny je ďalšia príležitosť, kde vyskúšať nový Tahini hummus. Skúste napríklad primiešať do už pripravenej marinády pár lyžičiek nátierky a dodáte tak grilovaným pochúťkam výraznú, ale zároveň medovo-horkú chuť. Využiť sa dá tiež ako náhrada masla a svoje čaro nestratí ani na opečenom chlebe či zemiakovej placke.

Experimenty

Je to takmer nepredstaviteľné spojenie. Hummus na domácej pizzi. Výsledok vám, ale vyrazí dych a chuťové poháriky sa budú určite tešiť. Stačí pritom namiesto rajčinového pretlaku použiť v rovnakom množstve nátierku. Na vrch nastrúhame syr a naukladáme kúsky zeleniny.

So zeleninou si však hummus rozumie v akejkoľvek podobe a úprave. Pokojne tieto dve prísady iba zmiešajte na rozpálenej panvici s olejom, čím pripravíte za pár minút chutnú „lečovú“ večeru plnú vitamínov.

Zdravý a pre každého

Tahini hummus je zaujímavý najmä pre svoju špecifickú chuť, no vďaka jeho zloženiu je tiež veľmi zdravý. S touto chutnou nátierkou tak môžete svoje telo zásobiť vápnikom a potrebnými bielkovinami. Neobsahuje navyše žiadne konzervanty, cholesterol či lepok, vďaka čomu je vhodná aj pre alergikov.