zapekaná zelenina

Zapekaná zelenina: paradajky so syrom a baklažánom

Print Friendly

ZDRAVÉ RECEPTY: Opäť sme si pre vás pripravili jednoduché, rýchle a najmä zdravé letné jedlo, ktoré si obľúbite najmä za studena a v kombinácii s domácimi špaldovými bagetami. Zapekaná zelenina je doplnená o syry, ktoré dodávajú tomuto jedlu lahodnú krémovú konzistenciu

Zapekaná zelenina: paradajky so syrom a baklažánom

Sezóna čerstvej zeleniny a byliniek je v plnom prúde, trhoviská doslova prekvitajú rôznymi druhmi paradajok, byliniek a o baklažány tiež nie je núdza. Paradajky naplnené jemne orestovanou cibuľkou, cesnakom, tofu, čerstvou bazalkou a ďalšími ingredienciami sú pre toto jedlo naozaj výbornou kombináciou.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 6 ks väčších paradajok
  • 1 bal. bazalkového tofu
  • soľ
  • 1 ks mozzarelly
  • mleté čierne korenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 malá cibuľa
  • olivový olej
  • 6 plátkov baklažánu
  • 1 celé vajce
  • za hrsť bazalky
  1. Rúru predhrejeme na 200 stupňov.
  2. Paradajky umyjeme, vydlabeme a jemne osolíme
  3. Na olivovom oleji orestujeme cibuľku a cesnak, pridáme nastrúhané bazalkové tofu, osolíme a restujeme cca 10 minút
  4. Zmes odstavíme, doplníme o nasekanú bazalku, vajíčko a celú zmes dobre premiešame
  5. Baklažány osolíme soľou (tento krok je dobré urobiť hneď na začiatku = odíde horkosť a budú mäkké)
  6. Pripravenou zmesou naplníme paradajky až po okraj, naviac každú paradajku prikryjeme plátkom baklažánu
  7. Paradajky vložíme do pekáča (na dno dáme cca 2 dcl vody), polejeme ich olivovým olejom, posypeme korením a pečieme cca 25 minút
  8. Podávame vychladené v kombinácii napr. s domácim chlebom alebo špaldovými bagetami

V recepte sme použili bazalku hneď dvakrát. Okrem čerstvej sa nachádza aj priamo v bazalkovom tofu. Ak sa o nej chcete dozvedieť viac informácií, dávame vám do pozornosti článok: bazalka – život s bylinkami.

Zdravotné účinky: baklažán

zapekaná zelenina

  • je vynikajúcim zdrojom diétnej vlákniny
  • je zdrojom vitamínov B1 a B6, vápnika a horčíka
  • vďaka vysokému obsahu vlákniny a žiadnemu tuku je vhodný pre diabetikov
  • jeho konzumácia pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu rovnako ako sója

O účinkoch sóje na hladinu cholesterolu si môžete prečítať tu: sója a cholesterol.

Zdravotné účinky: cesnak

veľká noc

  • podporuje činnosť imunitného systému
  • redukuje symptómy prechladnutia až o 70%
  • znižuje hladinu zlého cholesterolu
  • pomáha v boji s vysokým krvným tlakom
  • pomáha udržovať naše kosti zdravé

Veríme, že vám zapekaná zelenina ako netradičný recept bude chutiť. Prajeme vám dobrú chuť.