zemiakový šalát

Vyskúšajte na Vianoce: Zdravší zemiakový šalát (1/4)

Print Friendly

ZDRAVÉ RECEPTY: Vianoce sa pomaly blížia a my sme sa rozhodli, že pre vás pripravíme rôzne druhy šalátov, ktoré na našich sviatočných stoloch jednoducho nemôžu chýbať. Recept na zemiakový šalát, ktorý sme si pre vás pripravili dnes je spojením tradície s kvalitnými domácimi vajíčkami.       

Vyskúšajte na Vianoce: Zdravší zemiakový šalát (1/4)

Používate pri príprave tradičného zemiakového šalátu kupovanú majonézu?  Vieme, že je to pohodlnejšie riešenie, avšak treba aj povedať, že kupovaná majonéza nie je z pohľadu použitých ingrediencií zrovna zdravou voľbou pre nás a naše deti.

Máme pre vás riešenie: pripravte si svoju vlastnú domácu majonézu

zemiakový šalát

Ak ste si doteraz mysleli, že príprava domácej majonézy je príliš časovo náročná, tak veríme, že vás našim receptom vyvedieme z tohto omylu. Ak teda máte k dispozícii kvalitné domáce vajíčka, postupujte podľaa nášho nižšie uvedeného receptu:

 

Čo potrebujeme: Postup:
  • 2 kg uvarených zemiakov v šupke
  • 4 – 5 ks uvarenej mrkvy
  • 2 – 3 ks uvareného petržlenu
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 6 – 7 ks sterilizovaných uhoriek
  • 3-4 ks uvarených vajíčok na tvrdo
  • Za hrsť uvareného hrášku
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 1 biely jogurt na rozriedenie (príp. sójovú smotanu = recept nájdete nižšie)
  • Petržlenovú vňať

Súvisiaci recept:

  • Recept na našu domácu majonézu s obsahom kvalitných vajíčok si môžete pozrieť tu: domáca majonéza
  • Ak váš organizmus netoleruje kravské mlieko, vymeňte biely jogurt, prípadne kravskú smotanu za zdravšiu sójovú smotanu. Recept nájdete tu: sójová smotana
  1. Uvarené zemiaky, mrkvu, petržlen, vajíčka nakrájame na malé kocky a dáme do misky
  2. Do misky ďalej pridáme hrášok, na kocky nakrájané sterilizované uhorky, na jemno nasekanú petržlenovú vňať a cibuľu
  3. Na vrch nalejeme pripravenú majonézu, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a zľahka premiešame
  4. Na zriedenie tuhej konzistencie môžeme použiť napr. sójovú smotanu, prípadne sójové mlieko
  5. Takto pripravený šalát odložíme do chladničky na min. 5 – 6 hodín

Vyskúšajte aj:

Aké sú výhody tohto šalátu?
  • Viete čo jete, pretože aj kvalita surovín v majonéze je len vašou voľbou
  • Ak použijete sójovú smotanu, zemiakový šalát je vhodný aj pre tých z vás, ktorých organizmus netoleruje kravské mlieko
  • Ak použijete sójovú majonézu, tá je naviac zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín
  • Použitím mletého čierneho korenia a petržlenovej vňate pomáhate svojmu zdraviu! Viac info nájdete tu: bylinky a korenie v kuchyni dokážu liečiť  
Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče