pečený losos

Vyskúšajte na Vianoce: pečený losos plnený bylinkami a grepom

Print Friendly

ZDRAVÉ RECEPTY: Dnes sme si pre vás pripravili recept: pečený losos s obsahom rôznych druhov byliniek a grepu.         Losos je už v našich podmienkach pomerne obľúbená ryba aj počas Vianoc. Neobsahuje kosti, ľahko sa pripravuje, vďaka čomu chutí nielen dospelým, ale najmä deťom.

Vyskúšajte na Vianoce: pečený losos plnený bylinkami a grepom

pečený losos s bylinkami

Určite nám dáte za pravdu, že pečený losos je sám o sebe veľmi chutný, preto sme ho v našom recepte pripravili spojením bežne dostupnej petržlenovej vňate, kôpru, mletého čierneho korenia, ale i menej známeho estragónu a feniklu, ktoré mu dodávajú naozaj vynikajúcu chuť . Estragón a fenikel sú už bežne dostupné aj v našich obchodoch.

 

Čo potrebujeme: Postup:

Naša rada:

  • Ak máte tu možnosť, uprednostnite čerstvého lososa pred mrazeným
  • Samozrejme, že čerstvé bylinky chutia najlepšie, avšak ak ich doma nemáte, môžete použiť aj sušené (alebo ich kombináciu kôpor a estragóny sušený a petržlenovú vňať čerstvú)
  1. Rúru si predhrejeme na 200 °C
  2. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenšie plátky. Poukladáme ich na plech, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením, pridáme kúsky čerstvého feniklu a celú zmes dobre pokvapkáme olivovým olejom
  3. Čerstvý estragón, petržlenovú vňať a kôpor nasekáme najemno, grep nakrájame na plátky
  4. Lososa očistíme, umyjeme a na oboch vonkajších stranách urobíme nožom rezy, ktoré potrieme olivovým olejom, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením
  5. Vnútro lososa tiež osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a vyplníme zmesou byliniek a plátmi grepu
  6. Takto pripraveného lososa položíme na zemiaky, polejeme ho olivovým olejom a upečieme do zlatista pri teplote 200 °C cca 20 minút

K rybe si pripravte naše zdravšie zemiakové šaláty.

Keďže k Vianociam ryby nepochybne patria, dávame vám do pozornosti aj náš predchádzajúci recept: pečená pražma. V porovnaní so pstruhom má podstatne menej kostí a je omnoho chutnejšia.

Veríme, že vám náš pečený losos bude chutiť, práve vďaka použitým ingredienciám.

Nezabúdajte tiež na fakt, že konzumácia lososa má pre naše zdravie mnoho pozitívnych účinkov, najmä vďaka obsahu vitamínu D. Viac sa o vitamíne D dočítate tu.

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče