praženica

Výdatná praženica pre labužníkov

Print Friendly

ZDRAVÉ RECEPTY: Aj vy každé ráno premýšľate nad tým, čo dobré si dopriať na raňajky? Praženica je nepochybne stará dobrá klasika, my sme sa ju však rozhodli urobiť zdravšou a preto sme ju doplnili o také ingrediencie, ktoré sa navzájom výborne dopĺňajú.   

Výdatná praženica pre labužníkov

Aby sme zachovali tradičnú chuť, použili sme vajíčka. Tie sme však naviac spojili s nastrúhaným bielym tofu, zelenou špargľou, sójovým mliekom, ovčím syrom, bylinkami a korením, čím sme cieľ „zdravšia“ naozaj dodržali. Ak vajíčka z nejakého dôvodu nemáte radi, vyskúšajte napr. recept na praženicu bez vajec.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 4 celé vajcia
  • 1 bal. bieleho tofu
  • 1 PL olivového oleja
  • 8 ks uvarenej zelenej špargle
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • kurkuma
  • 2 PL sójového mlieka
  • ovčí syr podľa chuti
  • 1 PL parmezánu
  • 4 plátky marinovaného lososa

 Naša rada:

  • v prípade, ak nemáte k dispozícii marinovaného lososa, môžete namiesto bieleho tofu použiť tofu údené.
  1. Na panvicu dáme olej
  2. Vajíčka v miske rozšľaháme so sójovým mliekom, dáme na panvicu a restujeme
  3. Pridáme nastrúhané tofu, špargľu a marinovaný losos
  4. Osolíme, okoreníme, pridáme kurkumu a restujeme cca  2 – 3 minúty
  5. Na záver pridáme ovčí syr, posypeme parmezánom a podávame s chrumkavým chlebom či pečivom

V recepte sme použili zelenú špargľu, ktorá je zdrojom:

špargla

  • vitamínu A, B2, B6, C, kyseliny listovejdraslíka, horčíka, fytochemikálií (karotenoidy, flavonoidy)

Viac sa o zdravotných účinkoch špargle dozviete v článku – Viete, aký zdravotný prínos má pre vás špargľa?

Ak premýšľate nad tým, prečo by ste mali konzumovať potraviny s obsahom kyseliny listovej, viac sa dočítate v článku: rakovina: máte strach? Zaútočte tanierom! 

Zdravotný prínos: parmezán

praženica

  • je zdrojom vápnika, ktorý udržuje vaše kosti zdravé
  • vďaka vitamínu A udržuje vašu kožu a zuby zdravé
  • je vhodný najmä pre deti a mladistvých
  • je vhodný pre tých, ktorých organizmus netoleruje laktózu = mliečny cukor

 

V prípade, že máte dostatok času, odporúčame vám pripraviť si aj domáce špaldové bagety. Veríme, že vám naša praženica bude chutiť. Prajeme vám dobrú chuť.