Vitamín-D

Viete, čo je vitamín D a kde sa nachádza?

Print Friendly

Nedostatok vitamínov v našom organizme spôsobuje rôzne zdravotné problémy, ktoré nám výrazným spôsobom znižujú kvalitu života. Dnes si predstavíme vitamín D, ktorý sa v poslednej dobe stal predmetom záujmu rôznych odborníkov.  

Viete, čo je vitamín D?

Je skupinou látok rozpustných v tukoch. Tri hlavné formy (kalciferol – D1, ergokalciferol – D2 a cholekalciferol – D3) predstavujú provitamín, z ktorého v pečeni a obličkách postupne vzniká definitívna účinná forma (hormón) – kalcitriol. K hlavným funkciám kalcitriolu v organizme človeka patrí:

  • regulácia hladiny vápnika v krvi (podporuje vstrebávanie v čreve, podporuje rezorbciu vápnika z kostí a pod.)
  • účasť pri delení buniek (vitamín D má protirakovinový účinok)
  • regulácia činnosti imunitného a nervového systému

V akých potravinách sa nachádza?

  • rybí tuk, mastné ryby (losos, tuniak a pod.), fortifikované mlieko a cereálie

Ako získať vitamín D prirodzenou cestou?

  • vystaviť pokožku slnečnému žiareniu (ukazuje sa, že prehnané obavy z rakoviny kože nie sú pri primeranom opaľovaní namieste)
  • belochom stačí 20-30 minút denne slnečného žiarenia na väčšiu časť povrchu tela (černochom môže na ten istý účinok potrebovať až 3 hodiny)
  • všetko, čo oslabuje prienik UV lúčov (šaty, sklo, mraky, krémy a pod.) znižuje tvorbu vitamínu D v pokožke

Terapeutické využitie

  • prevencia infarktu srdcového svalu a náhlej cievnej mozgovej príhody (porážky)
  • prevencia a liečba osteoporózy
  • prevencia pádov z porúch stability u starších ľudí
  • podpora imunity
  • prevencia rakoviny (kože, pľúc, prsníka, hrubého čreva, prostaty, leukémie)
  • prevencia a podpora liečby sklerózy multiplex

Nežiadúce účinky

Neužívajte niekoľko výživových doplnkov s obsahom vitamínu D. Nadmerné dávky vitamínu D (u detí viac ako 25 mikrogramov a u dospelých viac ako 50 mikrogramov denne) môžu byť pri dlhodobom užívaní toxické. K základným príznakom hypervitaminózy D patrí:

  • hyperkalciémia: nadmerný smäd, kovová chuť v ústach, bolesti v kostiach, únava, svrbenie, zvracanie, hnačky, kŕčové stavy svalov, zlyhanie srdca a obličiek

Nadmerná expozícia slnečným žiarením podporuje síce degeneratívns zmeny pokožky, ale nevzniká pri nej v tele toxické množstvo vitamínu D

Interakcie

  • pre tvorbu vitamínu D je potrebná kyselina pantoténová (vit B)
  • lieky znižujúce vstrebávanie tukov a cholesterolu (napr. cholestyramín) znižujú vstrebávanie vitamínu D z potravy
  • alkohol spomaľuje v krvi premenu vitamínu na aktívnu formu
  • užívanie niektorých liekov (napr. antacidá, tiazidové diuretiká) vedie pri súčasnom užívanom vitamínu D k poruchám minerálovej rovnováhy – poraďte sa s lekárom AKV.

Čo by ste mohli vyskúšať?

Najlepším zdrojom vitamínu D je samozrejme príprava zdravého receptu, ktorý obsahuje najmä čerstvé ryby. Preto vám ponúkame recept, ktorý vám zaberie cca 30 minút.

Recept: pečené pstruhy s opekanými zemiakmi

Čo potrebujeme: Postup:
  • 2 ks čerstvých pstruhov
  • olivový olej
  • petržlenová vňať (prípadne tymián)
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • štipka kurkumy
  • 300 g zemiakov

 

 

  1. Čerstvé pstruhy umyjeme, naplníme petržlenovou vňaťou a osolíme soľou a mletým čiernym korením.
  2. Poukladáme ich na plech potretý olivový olejom.
  3. Pstruhy pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C do zlatista (malá pomôcka: pstruh je správne upečený vtedy, ak sú jeho oči biele).
  4. Počas pečenia dáme variť zemiaky, ktoré sme si nakrájali na kocky. Po uvarení zemiaky scedíme, do hrnca dáme trocha olivového oleja, štipku kurkumy a zemiaky v tejto zmesi opekáme asi 2-3 minúty.
  5. Pečeného pstruha môžeme okrem zemiakov podávať aj s uhorkovým šalátom.

 

Prajeme vám dobrú chuť

 

 

Zdroj: MUDr. Igor Bukovský, PhD

Ambulancia klinickej výživy

Pôvodná verzia článku je dostupná tu: http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=159&Itemid=30