vianočné pečivo karamelové sušienky

Vianočné pečivo – karamelové sušienky

Print Friendly

Vianočné pečivo – karamelové sušienky sú ideálnym spojením chrumkavého domáceho keksíka s karamelovou plnkou a lahodnou mliečnou čokoládou. Hriešne, ale hriešne dobré a kedy si má človek dovoliť viac maškŕt ako na Vianoce?

Vianočné pečivo – karamelové sušienky

Najprv si napečieme univerzálne vianočné pečivo, ktoré je podobné lineckému, ale do cesta nepridávame ani vajce ani mliečne výrobky. Potom si vyrobíme domáci karamel z cukru, šľahačky a masla a celé to spojíme a polejeme čokoládou.

Čo potrebujeme: Postup:
Na sušienky:

  • 90 g kryštálového cukru
  • 180 g rastlinného tuku alebo masla
  • 270 g hladkej múky
  • Štipka soli
  • 1 ČL vanilky

Na karamel:

  • 200 g kryštálového cukru
  • 90 g masla
  • 125 ml šľahačky

Na čokoládovú polevu:

  • 100 g mliečnej čokolády
  • 20 g Cery alebo 1 PL oleja neutrálnej chuti
  1. Maslo s kryštálovým cukrom, vanilkou a soľou šľaháme do jemného krému.
  2. Pridáme múku a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočinúť v chladničke asi hodinu.
  3. Odpočinuté cesto vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie (počas vaľkania otáčame cesto vždy o 90 stupňov, takto sa nám lepšie rozvaľká bez praskania).
  4. Cesto musí byť pred pečením tuhé, čiže ak máte pocit, že počas vaľkania príliš zmäklo, dajte ho späť do chladničky na pár minút zachladiť.
  5. Z cesta vykrajujeme koliečka a pečieme ich na plechu vystlanom papierom na pečenie na 160 stupňoch teplovzdušného režimu asi 13 minút, kým nezačnú jemne hnednúť. Necháme úplne vychladnúť.
  6. Príprava karamelu: do hlbšej panvice alebo do hrnca dáme cukor a miešame ho, kým sa nerozpustí. Hneď potom doň dáme maslo. Zmes začne šumieť, ale tak to je v poriadku. Za stáleho miešania necháme maslo v cukre úplne roztopiť. A teraz opatrne vlejeme šľahačku (možno ju trochu prihrejte, ak začnete liať studenú do horúceho cukru, tak môže prskať, buďte opatrní). Stále miešame a necháme variť asi 2-3 minúty, kým sa šľahačka riadne nepremieša so zvyškom zmesi a celé to začne jemne hustnúť.
  7. Odstavíme z ohňa.
  8. Keď je karamel vychladnutý, resp.tuhý asi ako čokoládová nátierka, tak pomocou malej lyžičky nanesieme na každý keksík jednu porciu a prílorovým nožom ju dohladka rozotrieme. Karamel je mastný a ak budete rozotierať plochou noža, pekne to pôjde uhladiť.
  9. Okaramelované keksy dáme do chladničky, aby riadne karamel zatuhol a potom ich až namáčame v mliečnej čokoláde, ktorú sme vo vodnom kúpeli roztopili s tukom.

vianočné pečivo karamelové sušienky

Táto dávka vystačí asi na 35 kúskov keksíkov. Recept je možno trochu pracnejší ako zvyčajne, ale námaha bude stáť za to. Ak nemáte radi karamel, skúste toto vianočné pečivo poliať čokoládou a posypať orieškami, vyrobíte si tak výborné keksíky ku káve.

Vyskúšajte aj naše ďalšie vianočné recepty:

Inšpirovali sme vás? Vyskúšajte aj iné naše recepty :

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče