posúch

Univerzálny posúch zo špaldovej múky pečený na panvici

Print Friendly

Špaldová múka má oproti klasickej bielej múke veľa zdravotných benefitov, je vhodná pri alergiách i pri kardiovasklárnych problémoch. No a prečo posúch? Posúch je chutné a praktické pečivo, ktoré sa hodí takmer k čomukoľvek, alebo ho môžete jesť i samostatne. Dá sa vziať v taške do práce alebo z neho urobiť desiatu či olovrant pre školáka.

Výhoda tohto receptu je, že je veľmi jednoduchý na prípravu. Posúch sa dá jesť aj samostatne, podávať k červenému vínu a pod. Ale je zároveň dobre kombinovateľný: môžete si ho posypať orechmi a zaliať medom, alebo ho potrieť cesnakom a olivovým olejom. Hodí sa aj k rôznym strukovinovým polievkam a prívarkom. Proste je to na vašich chuťových preferenciách.

Posúch zo špaldovej múky

Doba na prípravu – 15 min, pečenie 25 minút

Čo potrebujeme: Postup:
  • 200 g špaldovej múky (celozrnnej)
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL sušeného droždia
  • 1 PL slnečnicových alebo ľanových semienok (alebo pomiešať)
  • 150 g minerálnej vody sýtenej
  • Trochu margarínu na pečenie (môžete nahradiť aj olivovým olejom, ktorý sa hodí skôr v prípade, ak budete posúch jesť v kombinácii so slaným jedlom, napr. fazuľovou polievkou)
  1. Všetky ingrediencie navzájom premiešame, vrátane minerálnej vody. Keď je cesto dobre vymiesené a konzistentné, zakryjeme ho vlhkou kuchynskou utierkou a necháme kysnúť pri izbovej teplote po dobu asi 20 minút.
  2. Panvicu vymastíme, ale nezohrievať. Cesto ešte raz dobre premiešame.
  3. Mokrými rukami z cesta vytvoríme 4 menšie guľky a poukladáme na panvicu. Pozor, nie príliš nahusto, posúchy sa budú postupne rozťahovať.
  4. Panvicu zakryjeme a položíme na studenú sporákovú platňu. Zapneme sporák na stredný stupeň (napr. stupeň 3 zo 6-tich možných) a posúchy pečieme asi po dobu 20 minút, kým nie sú zospodu pekne hnedé.
  5. Sporák vypneme, posúch po posúchu otočíme a panvicu opäť zakryjeme pokrievkou. Necháme dopiecť na zbytkovej teplote asi 5 minút.

Vyskúšajte si urobiť aj niektoré z našich slaných koláčov, napr. Slaný koláč z karfiolu, Zapekaný slaný koláč alebo Quiche so špenátom:

posúch

Posúchy chutia najlepšie čerstvé z panvice, ale sú tiež dobré, keď ochladnú. Môžete si posúchy odložiť aj do chladničky a na ďalšie dni si rýchlo ohriať na panvici alebo teplovzdušnej piecke.