Staňte sa majstrom dresingov

Print Friendly

Každý správny šalát by mal mať svoj dresing. Vďaka nemu môže byť aj obyčajný mix zelených šalátových listov niečím výnimočný. Pri výrobe dresingu je však rozhodujúca správna kombinácia ingrediencií. O tom, či sa túto kombináciu podarilo nájsť rozhoduje moment, keď sa chuť dresingu a šalátu spoja. A preto je správne vedieť, aký dresing sa hodí k rôznym druhom šalátov.

Aj keď sa môže zdať, že dresingy sú iba o kombinovaní korenín, oleja a smotany, cesta k dokonalej chuti je o niečo zložitejšia. Smeruje tiež cez ocot, cesnak, cibuľu alebo víno. Odvážlivci môžu skúsiť zaexperimentovať aj s chilli papričkami alebo medom.

Francúzsky pre zdravie a štíhlu líniu

Francúzi sú známi nie len kvôli ich náklonnosti k vínu, ale tiež pre silné zdravie a vitalitu. Vďačia tomu práve za svojské dochucovanie jedál, pri ktorom soľ, cukor či koreniny využívajú len vo veľmi nízkej miere.

Z dresingov je populárny takzvaný Vinaigrette na báze vínneho octu. Okrem octu zmes dotvára už len olivový olej so štipkou soli. Všeobecne platí, že pri tvorbe dresingu používame dvakrát viac oleja ako octu. Hotový nálev podávame napríklad s varenou fazuľou alebo zemiakmi.

Balzamikový na výnimočné príležitosti

Ak chcete chutný dresing, ktorý je jednoduchý a hodí sa takmer ku každému jedlu, vyskúšajte balzamikový. Skladá sa z panenského olivového oleja a balzamikového octu, ktoré spravidla zmiešavame v pomere 3 ku 1. Dochucujeme soľou a čiernym korením. Všetko spolu pridávame do zaváraninového pohára alebo inej uzatvoriteľnej nádoby, ktorú prikryjeme vekom a zmes tak môžeme poriadne pretrepať.

Hotový dresing je ideálnym spoločníkom letných grilovačiek s priateľmi. Do novej dimenzie sa prostredníctvom neho dostanete kombináciou s bielym tofu. Pri ňom je veľkou výhodou to, že sa výborne prispôsobí akejkoľvek chuti. Ak zatúžite po inom variante, odporúčame vyskúšať tofu s medvedím cesnakom. To svojim zložením dokáže v dresingu nahradiť korenie.

Ako šikovne zahustiť namiešanú zmes?

Olejovité dresingy bývajú kvôli svojim ingredienciám veľmi riedke. Ľahko a efektívne sa však dajú zahustiť dijonskou horčicou alebo medom, ktoré navyše posunú chuť dresingu na vyšší level. Fajnšmekri zvyknú na záver ešte primiešavať nastrúhané orechy či rastlinné semienka. Výsledná zmes sa tak stáva univerzálnejšou, vďaka čomu sa hodí napríklad aj ku ovociu.

Šalátový dresing nielen ku šalátom

Čistý šalátový mix niekedy nestačí – vtedy potrebujete dresing, ktorým zaujmete aj tých najnáročnejších. Základom šalátového dresingu býva odtučnený biely jogurt, čerstvo mleté čierne korenie a morská soľ. Pri záverečnom dochucovaní nezabudnite na bazalku, ku ktorej pridajte dve lyžičky anglickej horčice a podrvený strúčik cesnaku.

Ideálnymi „nástrojmi“ pri experimentoch sú biele víno, jablčný ocot alebo worčestrová omáčka. Stačí, ak si jednu z týchto ingrediencií vyberiete a pridáte do pripravenej zmesi asi dve polievkové lyžice. Šalátový dresing sa okrem šalátu výborne hodí k dusenému karfiolu či brokolici, prípadne k akejkoľvek ďalšej zelenine.

Dochucujte aj inak

Dobrý dresing, ako to už funguje v celej gastronómii, je často výsledkom experimentov. Ak sa vám teda jeho chuť zdá byť po rokoch fádna, niektoré jeho zložky môžete ľahko nahradiť.

Namiesto jogurtov využite kyslú smotanu. Ak chcete niečo naozaj zdravé, vyberajte rastlinné alternatívy akou je napríklad zakysaný sójový nápoj. Z korenín v dresingoch výborne chutí taktiež bazalka, oregano, tymian, rozmarín alebo medovka.