slané pečivo

Slané pečivo so semiačkami

Print Friendly

Po Vianociach sme všetci trochu presladení, nie je tak? Preto sme dnes napiekli niečo veľmi dobré a chrumkavé. Slané pečivo so semiačkami,  ktoré sa výborne hodí na posviatočné raňajky. Alebo keď chcete zahviezdiť na Silvestrovskej párty.

Slané pečivo so semiačkami

Príprava vyžaduje trochu času, ale nie je to nič náročné. Budeme robiť kysnuté cesto pre netrpezlivých, také, ktoré netreba nechávať dlho kysnúť, pretože sa pred pečením namáča v špeciánom náleve, aby bolo slané pečivo na povrchu hladké ako bývajú bavorské praclíky.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 550 g hladkej múky
  • 280 ml vody
  • 15 g rastlinného tuku
  • 1 ČL soli
  • 20 g sušeného droždia
  • 15 ml čierneho piva (nemusí byť, ale ak máte, dajte, neoľutujete)
  • Na lúh: 1 l vody a 40 g sódy bikarbóny
  • Rôzne semiačka, napr.ľanové, sézam, mak
  • Sušený cesnak a hrubozrnná soľ na posypanie

 

 

  1. V mise zmiešame všetky prísady na praclíky (okrem vody a sódy bikarbóny na lúh) a vypracujeme z nich vláčne, nelepivé a pružné cesto. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme chvíľu nakysnúť na teplom mieste.
  2. Odpočinuté cesto rozdelíme na 8 dielov a každý z nich vygúľame na asi 50 cm dlhé pásiky.
  3. Preložíme ich na polovicu a prepletáme ich do špirály. Nakoniec spojíme oba konce a vznikne nám zapletený kruh.
  4. Vyformované pečivá budeme teraz namáčať do lúhu. Ten si pripravíme tak, že dáme na sporák do väčšieho hrnca vodu a miešaním v nej rozpustíme sódu bikarbónu. Necháme zovrieť. Akonáhle voda so sódou zovrie, dáme do nej opatrne jeden praclík.
  5. Necháme povariť asi 20 sekúnd, vyberieme z „kúpeľa“ a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zopakujeme to so všetkými ďalšími pečivami.
  6. Pred pečením posypeme pečivá semiačkami, soľou, cesnakom a pečieme asi 16 minút na 210 stupňoch.
  7. Najlepšie chutia čerstvé, ak ich nepojete, zamrazte si ich, na druhý deň už nebudú také chrumkavé.

 

slané pečivo

Ak sa vám nechce chodiť do obchodu po čerstvé pečivo, naše slané pečivo so semiačkami sa dá výborne zmraziť. Najlepšie vo fáze, keď ho vytiahnete z lúhovéo kúpeľa, necháte chvíľu odkvapkať a vychladnúť. Potom ho stačí rozložiť na plech, zmraziť a zmrazené zabaliť do igelitového sáčku. Pred pečením stačí na 10-20 minút nechať odležať pri izbovej teplote a piecť ako čerstvé.

Máte radi domáce pečivo? Napečte si aj

Inšpirovali sme vás? Vyskúšajte aj iné naše recepty :

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče