slané pečivo

Slané pečivo – chlebové tyčinky s rozmarínom

Print Friendly

Keď majú prísť priatelia, alebo chystáme oslavu, snažíme sa vyhovieť rôznym chutiam, aby si každý na stole našiel čo má rád. Ideálne je urobiť niekoľko dobrých omáčok a nátierok, rozložiť ich do mištičiek a každý si môže vybrať to, čo mu chutí. A práve voňavé rozmarínové slané pečivo je ideálne na naberanie dobrôt z misiek.

Slané pečivo – chlebové tyčinky s rozmarínom

Tyčinky s romarínom sú chrumkavé na povrchu a mäkké vo vnútri. Toto slané pečivo je pohodlnejšia a zábavnejšia verzia klasicky podávaného chleba a bude fungovať ako vaša predĺžená ruka.

Aké účinky má rozmarín, ako ho ešte môžeme využiť a ešte jeden recept na slané pečivo si prečítajte v článku Rozmarín – život s bylinkami

Čo potrebujeme: Postup:
  • 7 g aktívneho sušeného droždia (1 balenie)
  • 1 a pol ČL cukru
  • 1 a štvrť šálky teplej vody
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 a pol ČL soli
  • 3 a štvrť šálky chlebovej múky
  • 1 a pol ČL rozmarínu

Náš tip:

  • tyčinky môžu mať rôzny tvar – môžu byť ploché a môžete si nimi pohodlne naberať dipy ako lyžičkou. Môžu mať tvar klasickej tyčinky a môžete ich namáčať do omáčok a nátierok alebo ich do polovice obtočiť napr. prošutom,  šunku, šalátom (obr. nižšie). Verte, že takto pripravené tyčinky veľmi rýchlo zmiznú.
  • do cesta môžete pridať aj cesnak, kmín, tymián, olivy…záleží od vašej chuti
  1. V miske s teplou vodou rozpustite cukor a pridajte sušené droždie. Nechajte zmes pracovať 10 minút a dobre premiešajte.
  2. V druhej miske si zmiešame olej, soľ, 3 šálky múky a rozdrvený rozmarín a prilejeme vodu s droždím.
  3. Dobre premiešajte – ručne alebo robotom a vypracujte vláčnr, nelepivé cesto (malo by sa odlepovať od stien misky, vtedy je dobre spracované).
  4. Cesto prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobi svoj objem (cca 45 min). Je dobré pred kysnutím poprášiť misku aj povrch cesta trochou múky.
  5. Vykysnuté cesto dáme na múkou poprášenú pracovnú dosku a nechajte ešte cca 10 min kysnúť. Rozvaľkajte cesto a nakrájajte si tenšie pásiky. Vytvorte z nich tyčinky a rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie.
  6. Rozohrejeme rúru na 220 stupňov, tyčinky potrieme olivovým olejom a pečieme 15 minút.

slané pečivo

Čo by sa hodilo k nim hodilo:

Ak sa vám tento recept na slané pečivo zapáčil, skúste aj chlebové jednohubky a domáce bagety.

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče