Ako sa griluje tofu

Print Friendly

Grilovanie je istý druh umenia. Nestačí pri ňom iba ukladať ingrediencie na mriežku, čakať, že bez pomoci chytia správnu farbu a naplnia vôňou celé okolie. Na dosiahnutie chrumkavého a vo vnútri šťavnatého výsledku treba trochu skúseností a najmä poznať zopár trikov. K dokonalej chuti treba využiť aj rôzne marinády. To všetko platí aj pri tofu. Pozrite si zopár užitočných rád ako správne grilovať túto sójovú pochúťku.

Vyberajte vhodný typ tofu

Jednou z najzásadnejších vecí ešte pred samotnou prípravou je výber vhodnej príchute tofu, ktoré spolu s ďalšími ingredienciami budú tvoriť základ grilovaného jedla. Ak sa chcete s chuťami pohrať, siahnite po neutrálnom, bielom tofu. Práve pri ňom môžete experimentovať s rôznymi marinádami. Biele tofu má tú výnimočnú vlastnosť, že sa prispôsobí chuti marinády, byliniek, alebo ďalších prísad. Samo o sebe totiž výraznejšiu chuť nemá, čím vám pri grilovaní necháva takpovediac „voľnú ruku.”

Krájajte na hrubšie pláty

Ako tehličku tofu správne rozkrájať? Určite sa neodporúča grilovať ju celú, no na druhej strane treba dávať pozor, aby kúsky neboli ani príliš tenké.

Optimálna hrúbka by sa mala pohybovať okolo jedného centimetra. Tvar už zostáva na vašej fantázii a kreativite – buď tofu rozkrájate na pláty, alebo zvolíte kocky či trojuholníky.

Nezanedbajte vysúšanie

Tofu býva balené v náleve, aby sa nevysušilo a zároveň si zachovalo čerstvosť. Pred akoukoľvek prípravou však netreba zabudnúť výrobok dôkladne vysušiť. Po vybratí z obalu a nakrájaní všetky kúsky vysušte papierovými utierkami a prípadne z nich ešte jemne vytlačte prebytočnú vodu.

Čím lepšie ich vysušíte, tým pevnejšie ostanú. Nadbytočná tekutina môže tiež potlačiť požadovanú chuť z namiešaných prísad, čím by grilovanie stratilo význam.

Marinujte

Ďalej prichádza na rad jeden z najdôležitejších krokov prípravy – dochucovanie. Odstránenú vodu nahrádzame marinádou a koreniami, ktoré v závislosti od dĺžky namáčania ovplyvnia intenzitu chuti grilovaného tofu.

Zlou voľbou pri namiešavaní rozhodne nie je olivový olej či sójová omáčka. Z korením odporúčame využiť čerstvý tymián, oregano, sušený cesnak, kurkumu alebo kari a zabudnúť by ste nemali ani na soľ.

Do pripravenej marinády ale môžete znovu namočiť už aj hotové ugrilované jedlo. To zaistí nielen lákavejší vzhľad pri servírovaní, ale tiež dodatočne zvýrazní namiešanú chuť. Ten správny šmrnc na záver dodá pár kvapiek citrónovej šťavy.

Pripravte gril na grilovanie

Tajomstvo dobrého výsledku pri grilovačke je ukryté v pripravenom a poctivo vyčistenom grile. Niektorí ľudia zvyknú svoj gril čistiť po skonzumovaní jedál, no tento spôsob nie je najefektívnejší. Oveľa jednoduchšie je čistenie na začiatku grilovania – „zahorúca,” kedy všetky zaschnuté nečistoty povolia a dajú sa ľahko odstrániť grilovacím štetcom.

Predhriaty gril zároveň nezabudnite poriadne naolejovať. Olejom potierajte tofu aj pri grilovaní. Výsledkom bude chrumkavá kôrka a šťavnaté jadro.

Rada na záver

Tofu často funguje ako náhrada mäsa, vďaka čomu sa začalo aj podobným spôsobom pripravovať. Na jeho dorobenie však nie je nevyhnutná stredná až vysoká teplota grilovania. V mnohých prípadoch si vystačí aj s nižšou teplotou, keďže má vláčnejšiu konzistenciu a prakticky žiadny tuk.

Vyhýbajte sa taktiež priamemu ohňu. Ak treba, robte tofu radšej na miernom plameni a dlhšie. Zachováte tak prirodzenejšiu chuť a farbu. Príprava za týchto podmienok trvá približne 20 minút.

Posledným krokom je už iba výber prílohy. S grilovaným tofu výborne chutí napríklad restovaná zelenina s opekanými zemiakmi v šupke. Prílohu ale môžete aj úplne vynechať. Alternatívou je zdravý tofu špíz s cuketou a ďalšími prísadami.

Ak ste dostali chuť na jarné grilovanie, sledujte nás. V júni vám prinesieme zdravé a ľahké recepty, ktorými otvoríte grilovaciu sezónu.