rýchly obed

Rýchly obed – kurací pilaf

Print Friendly

Pilaf je výborný nápad na rýchly obed. Môžeme to prirovnať k rizotu, ale ryža by mala ostať sypkejšou. Pilaf je jedlo východnej kuchne – pôvod slova sa spája s Indiou a Perziou, odkial sa rozšíril po celej Ázii. My sme pripravili jeho jednoduchú verziu, zo surovín, ktore bez problémov zoženieme aj u nás.

Rýchly obed – kurací pilaf

Pilaf je jedlo z ryže uvarenej osobitým spôsobom. Môžete si ho pripraviť zeleninový, hríbový, ovocný, s rybou alebo mäsom. Môžete skúsiť použiť jačmenné krúpy namiesto ryže. Na jeho prípravu potrebujeme najmä kvalitnú ryžu a korenie. Napriek jednoduchosti ingrediencií, výsledok je neuveriteľne chutný :)

Čo potrebujeme: Postup:
  • 500 g kuracích pŕs
  • 500 g ryže Basmati
  • 500g mrkvy
  • 300g cibule
  • 2 hlavičky cesnak – rozdeliť na stúčiky, ale neošúpať
  • hrozienka – cca malá hrsť
  • čierne korenie a kari korenie
  • olivový olej

Naša rada:

  • Basmati ryža je jednoduchšia na prípravu tým, že sa vo finále nelepí a je rýchlo hotová (do 10 minút). Ak používate klasickú dlhozrnnú ryžu, dajte si prácu a poriadne ju prepláchnite, aby ste vyplavili, čo najviac škrobu a ryža sa menej lepila.
  1. Mäso si nakrájame na malé kúsky, cibuľu na kocky a mrkvu na tenké pásiky, kolieska, prípadne nahrubo nastrúhame.
  2. V hlbšej panvici, alebo hrnci opečieme najemno nakrájanú cibuľku.
  3. Pridáme osolené a čiernym korením okorenené kuracie prsia, opečieme a podusíme, podľa veľkosti kúskov.
  4. Na mäso uložíme mrkvu, pridáme sušené hrozienka a podusíme 10 minút. Potom premiešame.
  5. Opláchneme ryžu, pridáme do nej kari korenie, soľ a rovnomerne ju rozložíme na vrstvu mäsa a mrkvy s hrozienkami.  Do ryže „schováme“ strúčiky neošúpaného cesnaku, ktoré jej dodajú jemnú chuť a arómu a zalejeme horúcou vodou, cca 1 cm nad ryžu. Vrstva nevarenej ryže by mala mať cca 3 cm.
  6. Pri servírovaní posypte petržlenovou vňaťkou.

Korenie je veľmi dôležitá súčasť každého jedla. V tomto recepte používame kari korenie pre zjednodušenie. Je tam veľa korenín z tých, ktoré sa v pôvodnej verzii používajú – napríklad kurkuma, čierne korenie, červená paprika, kmín, bobkový list, koriander, saturejka.

To, že si pripravíte rýchly obed neznamená, že jedlo je nekvalitné. Inšpirujte sa aj ďalšími receptami:

rýchly obed plnené cestoviny

Zapekané cestoviny plnené špenátom

 

Inšpirovali sme vás? Vyskúšajte aj iné naše recepty:

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče

 

 

 

 

 

 

Zdroj obr.: dreamstime.com