mrkvový chlieb

Rýchlo napečené: mrkvový chlieb s orechmi a semienkami

Print Friendly

Mrkvový chlieb je recept, ktorý vám veľa času nezaberie – vyžaduje asi 40 minút. Nebudete musieť čakať, kým vykysne, ani znovu hniesť cesto. Proste je to jednoduchý recept ale pochutíte si, tomu verte.

Tento recept na mrkvový chlieb obsahuje zdravé ingrediencie ako je mrkva, orechy a rôzne semienka. Ľudia s intoleranciou na bielkovinu kravského mlieka sa vyhnú aj jemu. Intoleranciu majú aj mnohé deti, takže už viete, čo napiecť. Komu by vadila biela múka, môže to skúsiť s nejakou zdravšou – my sme to netestovali – takže treba odskúšať. Výhodu budú mať tí, ktorí majú už nahrádzaním bielej múky nejaké skúsenosti.

Čítajte: Ako nahradiť suroviny v pečení – zdravé pečenie

Možno máte radi mrkvový koláč, ale pozor, tento recept na chlieb nie je ladený na sladko.

Recept – Mrkvový chlieb s orechmi a semienkami

Čo potrebujeme: Postup:
  • 2 šálky biele múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 3/4 ČL  sódy bikarbóny
  • 1/2 ČL kvalitnej morskej soli
  • 1 ČL provensálskeho korenia
  • 2 veľké mrkvy – očistiť a nastrúhať
  • 1/4 šálky nahrubo drvených vlašských orechov
  • 2 PL mixu rastlinných semien – výber je na vás (napr. ľan, slnečnica a pod.)
  • 3/4 šálky sójového mlieka (sójový nápoj)

tofu recept

  1. Predhrejte rúru na 200 °C
  2. Zmiešajte suché prísady vo veľkej mise. Potom čo najdôkladnejšie zbavte nastrúhanú  mrkvu prebytočnej šťavy a pridajte ju do misy. Všetko dôkladne premiešajte, aby mrkva, semená a orechy boli v ceste rovnomerne rozložené.
  3. V strede zmesi urobte jamku a vlejte do nej rastlinné mlieko.  Mlieko zapracujte do cesta kým zmes nie je konzistentná.
  4. Vyklopte zmes na pomúčenú dosku a vyformujte do chlebového tvaru. Potom dajte chlieb do pripraveného plechu na pečenie. Pomocou pomúčeného noža urobte na vrchu chleba plytké zárezy – vytvorte mriežkový vzor. Primerane posypte povrch chleba morskou soľou, bylinkami, semenami a ešte trochou múky.
  5. Pečte 30 minút, alebo kým chlieb na poklepanie neznie duto. Nechajte dostatočne vychladnúť pred krájaním.

Jednoduché recepty majú svoje čaro, a mrkvový chlieb je zaujímavým oživením. Aj keď je pečenie zábava, netreba v kuchyni tráviť viac času, ako je nevyhnutné. Ak kliknete na obrázky nižšie, objavíte ďalšie zaujímavé recepty na rôzne druhy chleba. Veľa zdaru a pôžitku z domáceho jedla:

mrkvový chlieb

Zdroj obr.: dreamstime.com