rýchle koláče

Rýchle koláče – jahodovo-šľahačkové Napoleonky

Print Friendly

Ak máte práve chuť na nejaké dobré ovocné koláčiky, ale nemáte príliš veľa času na pečenie, máme pre vás jeden odskúšaný recept na super jednoduché rýchle koláče – jahodovo-šľahačkové koláčiky so vznešeným názvom Napoleonky.

Rýchle koláče – jahodovo-šľahačkové Napoleonky

Koláčiky Napoleonky sa tradične pripravujú z lístkového cesta a sú plnené sladkým krémom, šľahačkou a prípadne sú vylepšené čerstvými jahodami. My si dnes pripravíme ich veľmi zjednodušenú verziu bez robenia kompromisov čo sa lahodej chuti týka.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 1 balenie chladeného lístkového cesta, ideálne vyvaľkaného
  • 1 vyšľahané vejce, zmiešané s 2 polievkovými lyžicami vody
  • 60 g kryštálového cukru
  • 1 smotanu na šľahanie (min.33% tuku)
  • 1 vanilkový puding alebo Zlatý Klas
  • 500 ml mlieka
  • Pol čajovej lyžičky vanilkového extraktu (alebo balíček vanilkového cukru)
  • 500 g čerstvých jahôd, nakrájaných na plátky
  • Práškový cukor na posypanie

Náš tip:

  • originálne Napoleonky sa robia z troch vrstiev cesta, ktoré sú striedavo plnené plnkou a jahodami.
  • My sme pre uľahčenie zvolili prekrajovanie lístkového cesta.
  • Ak chcete mať vaše Napoleonky z troch vrstiev cesta, použite dve lístkové cestá, ktoré každé upečte zvlášť (po celej ploche ich poprepichujte vidličkou, aby sa príliš nenafúkli). A nezadbunite nakúpiť raz toľko surovín na plnku.
  1. Predhrejeme si rúru na 220 stupňov a pripravíme si plech s papierom na pečenie.
  2. Lístkové cesto rozprestrieme a nakrájame ho na 10-12 rovnakých obdĺžnikov. Prenesieme ich na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom s vodou a jemne pocukrujeme kryštálovým cukrom.
  3. Pečieme asi 15 minút do zlatova, v polčase pečenia pootvoríme na pár sekúnd rúru, aby mohla uniknúť prebytočná para.
  4. Kým sa pečie cesto, uvaríme si vanilkový puding podľa návodu a necháme ho úplne vychladnúť.
  5. Upečené obdĺžniky necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
  6. Vychladenú smotanu na šľahanie si vyšľaháme tak, aby sa formovali na metličkách mäkké špičky, pridáme studený puding a vanilkový extrakt a šľaháme ešte asi minútu.
  7. Nožom na chlieb poprekrajujeme po vodorovnej línii upečené koláčiky, spodnú časť natrieme pudingovou zmesou, na ktorú poukladáme jahody a na tie opäť navrstvíme časť pudingovej zmesi. Prikryjeme hornou časťou koláčika.
  8. Pred podávaním poprášime práškovým cukrom.

rýchle koláče

 

Aj keď sme pre vás pripravili skutočne zjednodušenú verziu originálnych Napoleoniek, tieto koláčiky vám neostanú nič dlžné a recept na rýchle koláče sa vždy zíde. Vyskúšajte si aj vy tento jarný dezert a dajte nám vedieť, ako sa vám podaril.