rozmarín

ROZMARÍN – život s bylinkami (2)

Print Friendly

V prvej časti nášho seriálu sme vám priniesli informácie o bazalke, jej využití v kuchyni, spôsobe pestovania, vplyvu na naše zdravie aj spolu s vynikajúcim receptom na syrové ravioli s citrónovo-bazalkovým maslom. Našou dnešnou bylinkou je rozmarín.

ROZMARÍN – život s bylinkami (2)

rozmarín

Liečivé účinky:

  • antibakteriálne a antiparazitické vlastnosti
  • podporuje činnosť pečene, žlčníka a tráviacej sústavy, pôsobí proti plynatosti
  • posilňuje srdce, povzbudzuje krvný obeh, upravuje nízky krvný tlak, stimuluje lymfu, uvoľňuje stuhnuté svalstvo, prekrvuje a čistí pokožku
  • odstraňuje pocit chladu v končatinách, tonizuje cievy
  • pôsobí upokojujúco na nervovú sústavu
  • pomáha pri obličkových kolikách, zvyšuje vylučovanie moču
  • pomáha pri zahlienení a pri nádche, tlmí kašeľ
  • stimuluje reprodukčný systém – zvyšuje prekrvenie malej panvy, afrodiziakum
  • protizápalové účinky – reumatizmus, zápal žlčníka, bolesť svalov

Pestovanie:

rozmarín

Rozmarín môžete pestovať priamo na záhrade alebo v črepníku na okne.

Najlepším predpokladom úspešného pestovania je jeho prvotná kúpa v obchode, nakoľko sa lepšie rozmnožuje tzv. rezom (dlhým cca 4 cm), než pomocou sadenia semienok.

Takýmto spôsobom si teda doma dokážete vypestovať svoj vlastný rozmarín.

Najlepším obdobím rozmnožovania je buď koniec jari, alebo aj obdobie skorej jesene. Je veľmi citlivý na priame slnečné lúče, rovnako aj na veľmi chladné počasie, preto venujte dostatočnú pozornosť výberu správneho miesta. Má rád suchšiu pôdu, preto ho zalievajte len z času načas.

Do črepníka, dáme 2/3 piesku a 1/3 rašelinovej zeminy, zapichneme rez rozmarínu (1 črepník = 1 rez rozmarínu), opatrne zalejeme vodou a odložíme na slnečné miesto (pozor, nie však na priame slnečné svetlo).

Ak pestujete rozmarín v črepníkoch na záhrade, v období chladného počasia ich presuňte do interiéru. Ak ho pestujete na voľnom priestranstve v záhrade, z času načas je dobré ho prestrihávať. Má totižto tendenciu sa rýchlo rozrastať.

Využitie v kuchyni:

rozmarín

 

Používa sa čerstvý, mrazený a sušený. Rozmarín má veľmi špecifickú chuť, vďaka čomu má svojich milovníkov, ale aj odporcov.

Výborne sa hodí pri príprave cestovín (do vriacej vody pridajte okrem soli aj rozmarín), tiež je výborný k mäsu či rybám, alebo napr. k pečenej zelenine.

Veľmi dobrou kombináciou je práve jeho spojenie s olivovým olejom a rôznymi ďalšími druhmi byliniek, ktoré dodajú oleju ojedinelú chuť.

Tak ako aj minule, aj dnes sme si pre vás pripravili jeden veľmi zaujímavý recept, ktorý sa výborne hodí k červenému či bielemu vínku.

 

Recept: chrumkavé krekry s rozmarínom a prošutom

rozmarín

Kombinácia špaldovej múky, parmezánu, korenín, olivového oleja, sójového mlieka, hnedého cukru a prošuta je naozaj vynikajúca.

Čo potrebujeme: Postup:
  1. Rúru predhrejeme na 200 stupňov C
  2. Múku, soľ a kvasnice spolu zmiešame. Pridáme nasekaný rozmarín a nakrájané prošuto
  3. Kypriaci prášok zmiešame so sójovým mliekom, a pridáme olivový olej. Túto zmes pridáme k múke a vytvoríme tuhé cesto, ktoré odložíme na cca 20 minút do chladničky
  4. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, popicháme vidličkou, osolíme a narežeme na malé štvorčeky
  5. Tieto poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre upečieme do zlatista

Prajeme dobru chuť k chrumkavým krekrom a veríme, že informácie o rozmaríne využijete aj v praxi.

Zdroj: http://www.huffingtonpost.co.uk/2015/03/24/meat-free-week-herb-guide_n_6932002.html