recepty z lístkového cesta

Recepty z lístkového cesta – jablkový závin

Print Friendly

Keď koncom augusta začnú prvé chladnejšie dni a dažde a v záhrade pri jabloni je napadaných kopec letných jabĺčok, to je pre nás signál oprášiť recepty z lístkového cesta a k poobednej kávičke si napiecť niečo dobré. Čo takto vyskúšať dnes našu super ľahkú jablkovú štrúdľu bez cukru a s tofu namiesto tvarohu? Verte nám, že jedna vám nebude stačiť a preto si rovno nakúpte suroviny dvojmo.

Recepty z lístkového cesta – zdravý jablkový závin

Praktické recepty z lístkového cesta nám otvárajú cestu ako kreatívne, rýchlo a chutne zúžitkovať plody záhrad a sadov. Príprava jablkovej štrúdle s tofu vám zaberie minimum času a kým sa bude piecť, ostane vám čas na navarenie letného obeda, po ktorom vás už bude čakať škoricou voňajúca domáca štrúdľa.

 

Čo potrebujeme: Postup:

 

  1. Hotové lístkové cesto rozbalíme a uložíme na pracovnú dosku.
  2. Jabĺčka ošúpeme, zbavíme stoniek a jaderníkov a buď ich nahrubo nastrúhame, alebo ich nakrájame na menšie tenké kúsky. V druhom prípade si koláč uchová viac šťavy.
  3. Jablká zmiešame s hrozienkami, citrónovou šťavou, škoricou a javorovým alebo agávovým sirupom. Necháme krátko odstáť, aby sa jednotlivé chute dobre prepojili.
  4. Biele tofu rozmačkáme vidličkou na „mrveničku“ podobnú tvarohu a nanesieme ho v tenkej vrstve na pripravené lístkové cesto.
  5. Na tofu nanesieme jablkovú zmes, necháme však zo všetkých strán asi 1.5cm voľno na zahnutie cesta.
  6. Opatrne zrolujeme do závinu, bočné konce pritlačíme, aby nám počas pečenia nevytekali šťavy zo štrúdle von.
  7. Pečieme asi 45 minút na 190 stupňov do zlatista.
  8. Po dopečení necháme vychladnúť.

recepty z lístkového cesta

Dnes sme vám dali návod, ako spracovať letné jabĺčka, zvané aj „biele priesvitné“, ktoré sú vďaka svojej intenzívnej chuti veľmi vhodné na varenie a pečenie. Sú kyselkavé, šťavnaté, po prezretí však nadobúdajú sypkú konzistenciu, čo ale ich využitiu v kuchyni nebráni. Ak zbierate recepty z lístkového cesta, náš dnešný si určite založte. Letné jabĺčka v ňom môžete zameniť aj za slivky, blumy alebo neskoré jablká.

Ďalšie recepty z lístkového cesta nájdete tu – lístkové cesto a na jablkový koláč.

 

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče