Recepty, ktoré vás postavia na nohy

Print Friendly

Jedlo v prvom rade zaženie hlad, no niekedy dokáže pomôcť aj pri zdravotných ťažkostiach. Zelenina a bylinky môžu napríklad posilniť imunitu, zlepšiť trávenie, pomôcť pri rýchlejšom uzdravení a mnohé dokonca majú antibiotické účinky. Odštartujte jar chutnými receptami, ktoré vás postavia na nohy.

Zázvorom proti migrénam

Zázvor je veľmi účinným pomocníkom nielen pri nachladnutí, ale tiež pri bolestiach hlavy a migrénach. Táto koreňová zelenina vám pomôže vďaka viacerým aromatickým zložkám. Patria medzi ne silice a pikantná látka gingerol. Vďaka nim zázvor tlmí zrážanlivosť krvi, zabraňuje množeniu baktérií a vírusov, okrem čoho má tiež schopnosť prehriať celé telo.

S konzumáciou zázvoru by ste to však nemali preháňať. Odporúčaná denná dávka pre dospelých ľudí je maximálne štyri gramy denne, respektíve v jednom jedle počas dňa. Zázvor sa hodí takmer do každého receptu. Vyskúšajte napríklad mrkvovú polievku so zázvorom a Harissou.

Zlepšite si trávenie mätou

Mäta prieporná je pomocníkom pri všetkých ťažkostiach spojených s trávením – zmierňuje nadúvanie, podporuje tvorbu tráviacich štiav, potláča zvracanie a tiež povzbudzuje chuť do jedla. Výsledok sa dostaví už pri piatich čerstvých lístkoch. Mäta sa používa predovšetkým v čajoch,  zachutí aj v rôznych smoothies či koktejloch, rovnako dobre však chutí aj v jedle. Vyskúšajte si s touto bylinkou pripraviť napríklad šalát z quinoa a tofu.

Hlivou na lepšiu obranyschopnosť

Slovenská huba, hliva ustricová, je účinná pri budovaní imunitného systému. Táto zdravá pochúťka  sa vyskytuje na kmeňoch alebo pňoch listnatých stromov, z ktorých čerpá živiny užitočné aj pre nás. Patria medzi ne vitamín B, D, C, proteíny, niektoré mastné kyseliny, stopové prvky medi, železa, jódu, sodíka, zinku či selénu. Všetky tieto výhody môžete využiť napríklad prostredníctvom hríbovej polievky.

Ak vás už choroba dostala do postele, siahnite aj po cesnaku. Tiosulfináty, ktoré obsahuje majú antibiotické účinky – dokonca účinnejšie ako lekárske antibiotiká. Najlepšie výsledky dosiahnete, pokiaľ ho zjete čerstvo rozpučený, no pokiaľ sa na to necítite, pridajte ho aspoň do obľúbeného jedla. Skúste napríklad šošovicový šalát s tofu a cesnakom.

Liečivý zázrak hokkaido

Oranžová tekvica hokkaido okrem výbornej chuti pomáha aj pri liečbe mnohých ochorení. Hokkaido vďaka vitamínu A, C, B, E, vlákninám, minerálom, draslíku, zinku, horčíku či fosforu prečístí pankreas a slezinu a preto ju lekári odporúčajú cukrovkárom. Okrem toho pomáha aj pri kožných alergiách, slúži ako prevencia proti rakovine hrubého čreva, mužom lieči zväčšenú prostatu či posilňuje obličky. Vyskúšajte tekvicu hokkaido plnenú ďalšími zdravými ingredienciami a všetko spolu zapečte. Potešíte tak chuťové poháriky, ale predovšetkým váš organizmus.