Potraviny: nové požiadavky na ich ambulantný predaj
Úrad verejného zdravotníctva SR vo štvrtok aktualizoval požiadavky kladené na potraviny, resp. na ich ambulantný predaj v súlade s požiadavkami uvedenými v prílohe II nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES).
Potraviny: nové požiadavky na ich ambulantný predaj
Hlavné požiadavky na ambulantný predaj potravín sú uvedené v právnych predpisoch:
– v prílohe II kapitoly III nariadenia (ES) č. 852/2004, jedná sa najmä o nasledovné hygienické požiadavky:
a) zabezpečenie vhodným zariadením pre dodržiavanie osobnej hygieny, a to najmä zariadením na hygienické umývanie a osušenie rúk,
b) zabezpečenie teplou a/alebo studenou pitnou vodou,
c) zabezpečenie vyhovujúceho spôsobu hygienického skladovania a likvidácie odpadu (tekutého alebo pevného),
d) vybavenie vyhovujúcim zariadením na dodržiavanie a monitorovanie vhodných teplotných podmienok potravín,
e) umiestnenie potravín v priestore prevádzky tak, aby sa zabránilo riziku ich kontaminácie.
Na ambulantný predaj sa vzťahujú aj hygienické požiadavky kapitoly IX prílohy č. II nariadenia (ES) č. 852/2004 uplatniteľné na potraviny. Jedná sa najmä o dodržanie nasledovných požiadaviek:
a) potraviny sa musia na všetkých stupňoch výroby, spracovania a distribúcie chrániť pred akoukoľvek kontamináciou, ktorá by mohla spôsobiť, že potraviny budú nevhodné na ľudskú spotrebu, škodlivé pre zdravie,
b) skladované suroviny a všetky zložky sa musia uchovávať vo vhodných podmienkach tak, aby zabraňovali ich škodlivému kazeniu sa a chránili ich pred kontamináciou.
Celý článok si je možné prečítať tu: http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=2305:poiadavky-na-ambulantny-predaj-potravin&catid=93:bezpenos-potravin