Pečené dobroty z tofu k Vianociam

Print Friendly

Tofu je jedna z mála potravín, ktorá sa v receptoch prispôsobí chuti ostatných ingrediencií. Gazdinky ho preto zvyknú používať v sladkých koláčoch či slanom pečive, ktoré sú obľúbené najmä v období Vianoc. Naučte sa, ako tofu správne používať aj pri pečení.

Špeciality, ktoré zaujmú

Pečené recepty z tofu môžete variovať ľubovoľne podľa seba. Tofu stačí rozmixovať alebo roztlačiť medzi prstami, čím vytvoríte základnú hmotu do koláčov. Z nej ďalej pripravíte po pridaní múky, cukru, prášku do pečiva a ďalších ingrediencií jednoliate cesto. Rovnaký základ z tofu môžete použiť aj pri príprave tvarohu spolu s mliekom, citrónovou šťavou a agávovým sirupom.

Vynikajúcou inšpiráciou na sladké zákusky sú perníkové cookies. Ich príprava je veľmi jednoduchá a skutočne zaberie iba niekoľko minút. Maškrtnejšie jazyky si môžu pochutnať na škoricových donutoch, v ktorých sladkú chuť navyše zvýrazní med a vanilka. Zákusky zapekajte na vymastenom plechu až kým nechytia správnu farbu.

 Čokoláda s tofu ladí

Zo sladkých ingrediencií je však pre tofu najlepším doplnkom horká čokoláda a kakao. Koláče totiž vďaka tofu zostanú vláčnejšie a nezaťažia toľko organizmus. Preto bývajú dobrou bodkou najmä po obede či ľahkej večeri.

Vyskúšajte napríklad čokoládový koláč s tofu alebo brownies. Kombináciou tofu, čokolády a kakaa získate potrebnú energiu a v porovnaní s tradičnými receptami sú tiež zdravšie. Vďaka tofu totiž obsahujú oveľa viac bielkovín, vápnika či železa. Zákusky na záver ozdobujte agávovým sirupom alebo sekanými orechmi.

Zapekanie s tofu aj na slano

 Ak vám dôjdu nápady alebo ste milovníkov slaného, pripravte si vianočné pečivo s tofu aj na slano. Použiť môžete údené tofu, ktoré cestu dodá príjemnú chuť a je vďaka nemu krehké a viac nadýchané. Pečivo nakoniec posypte sezamom, ľanovými semienkami alebo hrubozrnnou soľou.