oregano

OREGANO – život s bylinkami (4)

Print Friendly

Veríme, že tak, ako naše predchádzajúce recepty, ste v praxi využili aj naše zaujímavé informácie o rozmaríne, bazalke či kôpre. Dnes vám urobíme asi najväčšiu radosť, keďže na radu prichádza ďalšia bylinka: oregano

OREGANO – život s bylinkami (4)

oreganoPestovanie:

Bez akýchkoľvek obáv si ho môžete vypestovať doma na okne či priamo na záhradke. Je len na vás, či sa rozhodnete pre semienka, alebo zvolíte ľahšiu formu, teda hotovú rastlinku. Pestovanie v interiéri je pomerne jednoduché, potrebujete vhodnú zeminu na bylinky, semienka a samozrejme kochlík.

Pre pestovanie v záhrade, by ste však mali dbať na kvalitnú pôdu, ktorá by nemala obsahovať žiadne väčšie kamienky, korienky a nemala by byť ani príliš tvrdá. Je dôležité, aby oregano mohlo rýchlo rásť.

Najlepším obdobím na pestovanie je skorá jar, teda obdobie medzi suchom a postupne prichádzajúcimi daždivými obdobiami. Nesmieme zabúdať ani na slnko, ktoré je pre jeho rast rovnako dôležité.

Ak použijete semienka, tie by mali byť sadené cca 1,5 cm do hĺbky a čo sa týka vzdialenosti, ideálna je cca 15 cm od seba.

Oregano nemá rado príliš suchú, ale na druhej strane, ani príliš vlhkú pôdu. Pre jeho dokonalý rast je tiež dôležité, udržiavať jeho okolie bez zbytočnej buriny.

Pre zachovanie jeho vynikajúcej chuti netreba zabúdať ani na „zbavovanie sa kvietkov“, ktoré znižujú intenzitu jeho chuti.

Využitie v kuchyni:

oreganoTak, ako aj pri iných bylinkách, aj v tomto prípade môžete použiť jeho sušenú, mrazenú či čerstvú verziu.

Oregano je vynikajúce najmä v kombinácii s kvalitných paradajkovým pretlakom, vďaka čomu sa rôzne druhy cestovín či pizze stanú pre vás priam božskou lahôdkou.

Sušené oregano je pred použitím dôležité rozdrviť medzi končekmi prstov, vďaka čomu do jedla ľahšie prenikne jeho skvelá chuť.

Je naozaj vynikajúci aj v kombinácii s olivovým olejom, cesnakom a špagetami.

Príprava jedla na pare môže zabrániť nafukovaniu

Je pravda, že surová strava dodá organizmu viac vitamínov, minerálov, enzýmov, bielkovín, nenasýtených mastných kyselín a vlákniny. Čo však však robiť v prípade, ak vás konzumácia istých druhov potravín nafukuje?

Ak viete, ktoré to sú, existuje jedno pomerne účinné riešenie a tým je príprava jedla na pare. Náš dnešný recept obsahuje červenú cibuľu, ktorá nafukovanie často spôsobuje. Cibuľa je však pre naše zdravie dôležitá rovnako tak, ako aj ostatné druhy zeleniny, a preto, aby ste ju nemuseli zo šalátu hneď vylúčiť, jednoducho ju nakrájajte na malé kocky a naparte ju. Pre vaše trávenie sa tak stane omnoho stráviteľnejšia a vy sa tak zbavíte pocitu nafukovania.

Vyskúšajte náš dnešný recept a presvedčte sa sami:

Recept: delikátny šalát za 20 minút

šalát z bulguru

Čo potrebujeme: Postup:
  • 1 šálka bulguru
  • 3 paradajky
  • 2 uhorky
  • 1 malá červená cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 šálka čerstvej petržlenovej vňate
  • 1/3 šálky oregana
  • 2 ČL soli
  • 1/2 šálky citrónovej šťavy
  • 2/3 šálky olivového oleja
  1. Bulgur uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale (príprava je však veľmi rýchla, max. do 10 minút)
  2. Umyté paradajky, cibuľky, uhorky nakrájame na malé kocky. Cesnak, petržlenovú vňať a oregáno nasekáme na jemno
  3. Ingrediencie, ktoré by vás mohli nafukovať jednoducho naparte po dobu cca 5 minút
  4. Do misky dáme olivový olej, pridáme citrónovú šťavu a soľ. Do zmesi ďalej pridáme nakrájanú zeleninu, bylinky a uvarený bulgur
  5. Všetko spolu premiešame a odložíme do chladničky na cca 4 hodiny

Viac receptov s obsahom oregana nájdete tu: oregano. Prajeme vám dobrú chuť.

Zdroj: http://www.huffingtonpost.co.uk/2015/03/24/meat-free-week-herb-guide_n_6932002.html