kuracia polievka

Najzdravšia kuracia polievka – tradičný židovský recept

Print Friendly

Ide o tradičný recept židovskej kuchyne. Táto kuracia polievka pomáha pri rôznych zdravotných problémoch ale najlepšie funguje, ak sa potrebujete zbaviť chrípky alebo prechladnutia. Je skvelá aj na druhý a tretí deň.

Čím je táto kuracia polievka originálna?

To čo robí túto polievku charakteristickou sú predovšetkým guľky z macesu – teda tradičného židovského nekvaseného chleba, ktorý sa jedáva hlavne počas tradičného sviatku Pesach. Oproti našej slovenskej variante je určite zaujímavé aj použitie kôpru.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 1 celé kurča
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 8 ks mrkvy
  • 1 paštrnák /príp. petržlen/
  • 3 strúčiky cesnaku – rozdrviť
  • 2 ks stonkového zeleru
  • 1 zväzok čerstvého kôpru, nasekať na hrubo
  •  soľ a korenie podľa chuti

Guľky:

  • 2 1/2 šálky macesu

kuracia polievka maces

  • 6 vajec
  • 6 PL rastlinného oleja
  • 2 ČL soli
  1. Umiestnite kurča do veľkého hrnca prsiami nadol. Prilejte dostatok studenej vody tak, aby siahala maximálne 10 cm od hornej časti hrnca.
  2. Pridajte nakrájanú cibuľu, mrkvu, paštrnák, zeler a kôpor. Priveďte do varu a na miernom ohni pomaly, ale naozaj pomaly varte po dobu 2 hodín. Hrniec nechajte čiastočne prekrytý pokrievkou.  Nedopustite, aby polievka silno vrela.
  3. Odstráňte všetok tuk z hornej časti polievky a pridajte rozdrvený cesnak. Opäť čiastočne prikryte a veľmi mierne varte ďalšie 2 hodiny. Pomalé varenie slúži na dosiahnutie výraznej chute.
  4. V stredne veľkej mise zmiešajte maces, vajcia, olej, soľ a 1/4 šálky vývaru z polievky. Keď je hmota konzistentná, odložte ju asi na 20 minút do chladničky.
  5. Pripravte si samostatný hrniec s vodou, mierne osoľte a priveďte do varu. Z vychladenej macesovej zmesi vytvarujte mokrými rukami asi 16 guľôčok. Guľky vložte do vriacej vody, prikryte a varte asi 35 minút.
  6. Kým sa guľôčky varia, zlejte vývar a oberte mäso z kuraťa. Vývar potom môžete vrátiť do hrnca alebo ho ponechajte zvlášť, podľa toho ako to máte radi. Časť kuracieho mäsa môžete samozrejme použiť aj inak než v polievke. Na záver vyberte guľôčky z vody a vložte do pripravenej horúcej kuracej polievky.

Kuracia polievka

Kuraciu polievku obľubujú všetci, veľkí i malí. Patrí k tradičným slovenským jedlám podávaným tak pri sviatočných príležitostiach, ako aj počas všedných dní. Traduje sa, že má posilňujúce účinky a ovplyvňuje imunitu. A je to pravda. Slovenská a židovská kultúra sa dlhé stáročia ovplyvňovali a preto nie je dôvod nevyskúšať práve tento vynikajúci recept.

Je tu možnosť vyskúšať aj

Inšpirujte sa našimi receptami z kategórií

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče

 

 

 

 

 

 

Zdroj obr.: dreamstime.com