makový koláč

Makový koláč bez cukru a laktózy

Print Friendly

ZDRAVÉ RECEPTY: Asi sa nenájde rodina, v ktorej by sa počas Vianoc nenašiel upečený makovník či orechovník. Receptov na ich prípravu existuje naozaj mnoho, každá rodina má ten svoj „najobľúbenejší“. Ak milujete mak a máte radi zmeny, náš makový koláč je presne to, čo by ste mohli vyskúšať. 

Vyskúšajte na Vianoce: makový koláč bez pridaného cukru

makový koláčTento makový koláč poteší najmä tých z vás, ktorí:

  • chcú sebe a aj svojim deťom dopriať niečo zdravé a chutné
  • radi pečú bez pridaného cukru
  • majú problém s konzumáciou kravského mlieka

 

Prečítajte si aj článok Ako nahradiť suroviny v pečení – zdravé pečenie

 

Čo potrebujeme: Postup:
Cesto: 

  • 220 g celozrnnej špaldovej múky
  • 60 g pohánkovej múky
  • 1 bal. bieleho tofu

Plnka:

  • 300 ml ovseného mlieka
  • 300 g pomletého maku
  • 4 PL kvalitného medu
  • 60 g mandľových lupienkov
  • 1/4 ČL najemno pomletých klinčekov
  • 1 1/2 PL slivkového lekváru

 

Naša rada:

  • Pri výbere slivkového lekváru si dávajte pozor na to, aký cukor obsahuje
  • Ak chcete mať 100 % istotu, kúpte si mrazené slivky, a spolu s javorovým sirupom ich rozmixujte mixérom na hladkú konzistenciu

 

 

 

  1. Do nádoby dáme rozmixované tofu, pridáme špaldovú a pohánkovú múku. Cesto dobre premiešame a necháme chvíľu odstáť (dôležité je, aby cesto nebolo príliš riedke: ak je potreba, pridajte múku)
  2. Ovsené mlieko privedieme k varu, vmiešame doň mak a pomaly varíme. Pridáme med, mleté klinčeky a dobre premiešame. Odstavíme, necháme vychladnúť a následne primiešame slivkový lekvár a polovicu z celkového množstva mandľových lupienkov
  3. Z cesta si časť dáme na bok a zvyšné cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do požadovanej veľkosti (podľa veľkosti formy)
  4. Formu vymastíme olejom, vysypeme múkou a vyplníme cestom (cestom vyložíme dno a aj boky formy)
  5. Na cesto rozotrieme plnku. Zvyšnú časť cesta potrháme na malé kúsky, ktoré poukladáme na plnku, pritlačíme a potrieme olivovým olejom
  6. Koláč posypeme druhou polovicou mandľových lupienkov a upečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 185 °C

Ak máte radi koláče bez cukru, skúste aj naše ďalšie tipy:

Veríme, že vám a aj vašej rodine bude náš makový koláč chutiť :)

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče