omáčky

Lahodné omáčky ku grilovačke s kamarátmi

Print Friendly

ZDRAVÉ RECEPTY: Obdobie grilovačiek je v plnom prúde, mnohí z nás hľadajú tie najvhodnejšie spôsoby ako na svoje okolie zapôsobiť vhodne pripraveným mäsom či zeleninou. Určite nám dáte za pravdu, že tým najdôležitejším sú práve omáčky, ktoré dodajú takémuto jedlu tu správnu chuť. 

Lahodné omáčky ku grilovačke s kamarátmi

Pripravili sme si pre vás 3 rôzne druhy omáčok, tak veríme, že si každý z vás nájde tu svoju.

Recept 1: Omáčka z grilovaného baklažánu

Táto omáčka má jemne štipľavý nádych, obsahuje zeleninu (dokonca aj grilovanú), takže sa hodí nielen k mäsu, či zelenine, ale aj napr. k čerstvo upečenému chlebu či pečivu.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 2 ks baklažánov
  • 100 ml bieleho tofu
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 zelená čili paprička
  • 1 ČL čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej najemno
  • olivový olej

 

  1. Baklažány prekrojíme na polovice a v osolenej vode ich varíme cca 10 minút
  2. Keď sú baklažány uvarené (ani mäkká a ani tvrdé), grilujeme ich do mäkka a následne ošúpeme
  3. Spolu s ostatnými ingredienciami ich vložíme do mixéra, rozmixujeme na krém
  4. Takto pripravenú nátierku podávame najlepšie vychladenú

Dávame vám do pozornosti aj recept na Tzatziki plné čerstvých surovín.

Recept 2: Obľúbená paradajková omáčka

Táto omáčka je symbolom tradične skombinovaných ingrediencií, ktoré sa výborne hodia najmä k mäsu. Na svoje si asi prídu skôr mužské polovičky.

omáčky

Čo potrebujeme: Postup:
  • 2 šálky uvarených paradajok, rozmixovaných v mixéri
  • 1/2 šálky jablčného octu
  • 5 PL medu
  • 1/2 PL mletého čierneho korenia
  • 1/2 PL najemno nasekanej cibule
  • 1/2 PL plnotučnej horčice
  • 1 PL šťavy z citróna
  • 1 PL worčesterovej omáčky
  1. Všetky ingrediencie dáme do mixéru, dobre rozmixujeme a podávame v kombinácii s mäsom či opekanými zemiakmi

Ak si radi doprajete jahňacie nielen na Veľkú noc, aj takto pripravený mäsovo-zeleninový špíz by ste mohli vyskúšať.

Recept 3: Omáčka z avokáda a byliniek

Podobne ako prvá varianta, aj omáčka z avokáda a byliniek je vhodná k mäsu, zelenine a tiež ku grilovaným rybám.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 2 1/2 zrelého avokáda
  • 1/4 šálky čerstvého kôpru
  • 1 1/2 PL čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 PL čerstvej bazalky
  • 2 PL olivového oleja
  • 3 ČL citrónovej šťavy
  • 1/2 šálky studenej vody
  • 1 strúčik cesnaku
  • štipka soli
  1. Ošúpané avokáda vložíme do mixéra, pridáme kôpor, petržlenovú vňať, bazalku, olivový olej, citrónovú šťavu, cesnak a soľ a rozmixujeme
  2. Počas mixovania pridávame vodu podľa požadovanej hustoty
  3. Podávame vychladenú

Ak vám zostalo nejaké to avokádo naviac, pripravte si obľúbenú guacamole nátierku, ktorá vďaka obsahu chilli dodá vašej grilovačke ten správny nádych.

Veríme, že vám budú naše omáčky k obľúbenej grilovačke chutiť. Prajeme vám dobrú chuť.