kvasená kapusta

Kvasená kapusta: viete, ako si ju správne pripraviť?

Print Friendly

ZDRAVÉ RECEPTY: Kvasená kapusta je obrovským zdrojom vitamínu C, z ktorého profituje najmä náš imunitný systém. Keďže je v súčasnosti ten pravý čas na prípravu domácej kvasenej kapusty, postupne vám prinesieme zopár overených receptov, ktoré počas zimy ulahodia vašim chuťovým pohárikom.

Kvasená kapusta: viete, ako si ju správne pripraviť?

Kyslá kapusta

Recept 1:

Čo potrebujeme: Postup:
  • 10 kg kapustných hláv
  • 200 g soli
  • 10 g celej rasce

 

Dôležité:

  • kupujte výlučne zdravé a nepoškodené kapustné hlavy
  • ak kapustu narežete, ihneď ju aj spracujte. Je to veľmi dôležité pre uchovanie množstva vitamínu C.

 

 

  1. Kapustu prekrojíme na polovicu, odstránime vyčnievajúci hlúb a vonkajšie zaschnuté listy
  2. Kapustu narežeme na čo najtenšie pásiky a postupne ju natláčame do kvasného súdka
  3. Každú vrstvu posolíme, posypeme rascou a veľmi dôležité je, aby sme z kapusty vytlačili prebytočný vzduch. Taktiež je dôležité, aby sme si soľ rovnomerne rozdelili na každú jednu vrstvu (1 kg kapusty = 20 g soli)
  4. Šťavu, ktorá sa nám pri tlačení uvoľňuje si odložíme na dolievanie počas samotného procesu kvasenia
  5. Posledná vrstva kapusty musí byť v takej úrovni, aby bolo možné všetky vrstvy zaťažiť čistou doskou, na ktorú položíme ťažký predmet (napr. čistý kameň)
  6. Okolo dosky s kameňom nalejeme čistú vodu, ktorá chráni kapustu pred vniknutím vzduchu
  7. Teplota kvasenia by nemala byť vyššia ako 15°C a doba kvasenia je cca 1 mesiac
  8. Keď je kapusta vykvasená, je potrebné ju premiestniť do miestnosti s teplotou okolo 0°C

Máte problém udržiavať kapustu pri teplote 0°C? Sterilizujte ju!

Ak bývate v byte a neviete zabezpečiť správnu teplotu pre vykvasenú kapustu, môžete postupovať tak, že ju sterilizujete do sklenených pohárov. Ak by ste tak neurobili, mohla by sa vám pokaziť.

kvasená kapusta

Recept 2:

Čo potrebujeme: Postup:
  • Kvasená kapusta (napr. celých 10 kg)
  • Poháre na zaváranie

 

 

  1. Kvasenú kapustu naložíme do zaváracích pohárov a sterilizujeme ich pri teplote 70°C cca 40 minút
  2. Po sterilizácii ich necháme voľne vychladnúť a uložíme na tmavé miesto (napr. na poličky do komory, kde sme kvasili kapustu)

Prečo je kvasená kapusta pre naše zdravie taká výnimočná?

  • je vynikajúcim zdrojom vitamínu C (obsah vitamínu C je vyšší ako v surovej kapuste)
  • je zdrojom vitamínov B (vrátane kyseliny listovej), K, E a A
  • obsahuje bielkoviny
  • obsahuje draslík a horčík
  • pomáha proti únave
  • pomáha v činnosti imunitného systému
  • pomáha svalom a podporuje mozgovú činnosť
  • chráni pred ochoreniami pľúc, pečene a hrubého čreva
  • pomáha aj pri trávení

Viac receptov vám prinesieme čoskoro …