11 mája 2014
Viete, aký zdravotný prínos má pre vás stévia?
Na trhu sa dnes môžeme stretnúť s rôznymi druhmi sladidiel, ktoré máme možnosť použiť. Všetci poznáme klasický biely cukor, hnedý cukor a už pomerne dobre aj trstinový cukor. Hovorí vám však niečo stévia?
Čo je vlastne stévia?
- je to rastlina, ktorá pochádza z pralesov Južnej Ameriky.
Aké pozitívne účinky má na náš organizmus?
- má antibakteriálny účinok
- pravidelnou konzumáciou zamedzuje vzniku zubného kazu
Pre koho je stévia vhodná?
- pre ľudí, ktorí si kontrolujú svoju hmotnosť a príjem kalórii
- pre diabetikov
- pre pacientov s fenylketonúriou
- pre pacientov s fruktózovou intoleranciou
Čo je ešte dobré o stévii vedieť?
- bezpečnosť extraktu stévie bola zhodnotená viacerými štúdiami, ktoré prebiehali asi 25 rokov
- steviozidy nie sú karcinogénne, genotoxické alebo spojené s akoukoľvek reprodukčou alebo vývojovou toxicitou.
- pre 60-kilovú ženu je to asi 240 mg a pre muža hmotnosti asi 90 kg asi 360 mg.
- v EU boli steviozidy (nie rastlina stévia) povolené ako sladidlo koncom roka 2011, priame používanie rastliny ako takej však pre nedostatok informácií o bezpečnosti povolenie zatiaľ nedostalo.
PS: Ak máte chuť na niečo sladké a radi by ste pri pečení použili stéviu, ponúkame vám recept na palacinky so stéviou a ovocím.
Zdroj: MUDr. Igor Bukovský, PhD.
Ambulancia klinickej výživy
Článok je dostupný tu: http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=838&Itemid=30