Viete, aký zdravotný prínos má pre vás stévia?

Print Friendly

Na trhu sa dnes môžeme stretnúť s rôznymi druhmi sladidiel, ktoré máme možnosť použiť. Všetci poznáme klasický biely cukor, hnedý cukor a už pomerne dobre aj trstinový cukor. Hovorí vám však niečo stévia?

Čo je vlastne stévia?

  • je to rastlina, ktorá pochádza z pralesov Južnej Ameriky.

Aké pozitívne účinky má na náš organizmus?

  • antibakteriálny účinok
  • pravidelnou konzumáciou zamedzuje vzniku zubného kazu

Pre koho je stévia vhodná?

  • pre ľudí, ktorí si kontrolujú svoju hmotnosť a príjem kalórii
  • pre diabetikov
  • pre pacientov s fenylketonúriou
  • pre pacientov s fruktózovou intoleranciou

Čo je ešte dobré o stévii vedieť?

  • bezpečnosť extraktu stévie bola zhodnotená viacerými štúdiami, ktoré prebiehali asi 25 rokov
  • steviozidy nie sú karcinogénne, genotoxické alebo spojené s akoukoľvek reprodukčou alebo vývojovou toxicitou.
  • pre 60-kilovú ženu je to asi 240 mg a pre muža hmotnosti asi 90 kg asi 360 mg.
  • v EU boli steviozidy (nie rastlina stévia) povolené ako sladidlo koncom roka 2011, priame používanie rastliny ako takej však pre nedostatok informácií o bezpečnosti povolenie zatiaľ nedostalo.

 

PS: Ak máte chuť na niečo sladké a radi by ste pri pečení použili stéviu, ponúkame vám recept na palacinky so stéviou a ovocím.

 

Zdroj: MUDr. Igor Bukovský, PhD.

Ambulancia klinickej výživy

Článok je dostupný tu: http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=838&Itemid=30