Koniec jarnej únavy

Print Friendly

Je to mýtus alebo naozaj existuje? Aj keď si veľa ľudí myslí, že ide o výmysel jarná únava je skutočná. Môže za to nedostatok telesného pohybu v zime, chýbajúce slnečné žiarenie a v neposlednom rade aj na vitamíny menej bohatý jedálniček. Jarnej únave však možno predchádzať. Napríklad s pomocou jedla. Tofu je bohaté na energiu aj živiny, a tak sa na boj s jarnou únavou výborne hodí.

Prečo práve tofu?

Rastlinné zdroje bielkovín preferujú v rámci svojej stravy aj vrcholoví športovci. Vďaka tomu sú svieži a v kondícii počas celého dňa. Tento istý trik sa však dá využiť aj v boji s jarnou únavou.

Tofu je totiž bohaté na horčík – minerál, ktorý znižuje únavu a vyčerpanie. Vo výrobku k tomu všetkému dopomáha vápnik a celý účinok posilňuje. Po pravidelnej konzumácii tak tofu zabraňuje ospalosti a malátnosti.

Sú tu aj ďalšie výhody. Tofu obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny a nájdeme v ňom aj látky s anti-rakovinovým účinkom. Vedci upozorňujú aj na znižovanie hladiny cholesterolu či krvného tlaku.

Dá sa jesť celý deň

 Na jar sa oplatí začať deň výdatnými raňajkami. Najjednoduchšia je tofu praženica, ktorú si pripravíte za pár minút. Na obed sa postupne dostávame k zeleninovému šalátu a večeru môže zabezpečiť povedzme domáci tofu burger.

V boji s jarnou únavou sú dovolené aj sladkosti ako brownies či cheesecake. Fajnšmekri si doprajú kopček domácej ovocnej zmrzliny alebo zdravý nápoj v podobe smoothie, ktoré sú navyše bez vajec a mlieka.