Jar špargle čas: Ako ju vyberať, skladovať a pripravovať

Print Friendly

Vraví sa, že špargľa je elixír zdravia a mladosti. Táto zdravá zelenina je bohatá na vlákninu, vitamíny a obsahuje minimum tukov či sacharidov, vďaka čomu zostane váš jedálniček optimálne vyvážený. Je veľmi ľahko stráviteľná a zároveň sa dá kombinovať takmer s hocijakým jedlom. Ľudstvo sprevádza už viac ako 5 tisícročí, avšak u nás jej na chuť postupne prichádzame až teraz.

Vo všeobecnosti poznáme tri druhy špargle: bielu, zelenú a fialovú. Jej sezóna začala koncom apríla, pričom tešiť sa z nej môžeme až do druhej polovice júna. Čím je rastlina tenšia, tým zostáva jemnejšia, čo sa prejaví na jej sladkastej chuti. Čerstvosť pri kupovaní overíme stlačením spodného konca, ktorý by mal prasknúť a vypustiť šťavu.

Dbajte na správnu prípravu

Pred úpravou opláchnite jednotlivé výhonky studenou vodou a nechajte ich odkvapkať. Následne ich škrabkou ošúpte ako zemiaky či mrkvu. Pri varení je najlepším variantom úzky, vyšší hrniec, v ktorom sa špargľa nachádza takmer vo zvislej polohe. Umiestnená je hlavičkou hore, pričom doba varenia by nemala presahovať 10 minút.

Čo však spravíme s nespotrebovanou špargľou? Pri tejto zelenine sa odporúča vždy kupovať také množstvo, ktoré v najbližších dňoch aj skonzumujeme. Má totiž vysokú tendenciu sa kaziť. Vydrží iba 3-4 dni vo vlhkej utierke v chladničke alebo v pohári s vodou. Ak si neviete dať rady, v krajnom prípade môžete dať umytú a ostrúhanú špargľu zamraziť, kedy vydrží aj niekoľko mesiacov.

Prečo je špargľa zdravá?

Táto zelenina v sebe ukrýva takmer všetky potrebné živiny spolu s množstvom vitamínov, vďaka ktorým pomáha napríklad pri chudnutí alebo detoxikácii. Obsahuje aj viaceré kyseliny vrátane kyseliny glutámovej, ktorá lieči epilepsiu, poruchy správania, Parkinsonovu chorobu, a tiež chráni pred šedým zákalom.

Špargľa zároveň pomáha predchádzať rizikám v tehotenstve, pričom konzumovať vo vyššej miere by ju mali aj diabetici a ľudia trpiaci kožnými ochoreniami. Predávkovanie týmto jedlom nie je možné.

Odviažte sa pri varení

Využitie špargle v kuchyni je naozaj pestré a preto by ste sa jej rozhodne nemali báť. Zdravá pochúťka sa hodí do rôznych omáčok a smotanových polievok, ale zapasuje tiež s parmezánom, ďalšími syrmi a s tofu.

Výsledkom tak môže byť napríklad chutné soté. Špargľu môžete taktiež použiť pri príprave jedla na čínsky spôsob, no poslúži aj ako plnohodnotná príloha namiesto hranoliek. Najefektívnejšie je ju však jesť iba vidličkou. Rozkrajovaním totiž istým spôsobom stráca svoju chuť.