glutamát-sodný

Viete, kedy je glutamát sodný bezpečný?

Print Friendly

Vegeta je u nás pomerne obľúbená a to aj napriek tomu, že obsahuje tzv. glutamát sodný, o ktorého negatívach sa toho už veľa popísalo. Keďže vegetu s obsahom glutamátu sodného konzumovali mnohé generácie spätne, zaujímalo nás preto stanovisko k tomu, ako to teda s tým glutamátom sodným naozaj je.

Viete, kedy je glutamát sodný bezpečný?

Po dôkladnom štúdiu dostupných informácií “z oboch strán barikád”, je možné považovať konzumáciu glutamátu sodného – ak nepatríte k ľuďom, ktorí trpia glutamátovou intoleranciou – za bezpečnú, ak dodržíte tieto odporúčania:

  • nekonzumujte glutamát sodný v dávke väčšej ako 2 g denne (dávka nad 3 g denne môže vyvolať niektoré alebo všetky príznaky glutamátovej intolerancie)
  • obmedzte príjem glutamátu sodného v tekutom zložení (napr. sáčková polievka), pretože glutamát sa z tekutej potravy rýchlo vstrebáva a môže dosiahnuť kritickú koncentráciu v krvi
  • nekonzumujte glutamát sodný nalačno (ak ste hladný, tak sáčková polievka s obsahom glutamátu sodného, je najrýchlejšia cesta k prejavom glutamátovej intolerancie )
  • nekonzumujte jedlo s pridaným glutamátom sodným viac ako dvakrát denne (zvýšená koncentrácia glutamátu v krvi pretrváva niekoľko hodín a ak sa jeho príjem počas dňa opakuje, zvýšená koncentrácia v krvi môže pretrvávať počas celého dňa – to zvyšuje riziko vzniku príznakov glutamátovej intolerancie)
  • nekonzumujte glutamát sodný PRED alebo bezprostredne PO cvičení a fyzickej námahe (námaha zvyšuje riziko vzniku glutamátovej intolerancie)
  • nekonzumujte potraviny s pridaným glutamátom sodným za súčasnej konzumácie alkoholu (alkohol zvyšuje riziko vzniku glutamátovej intolerancie)
  • ak pravidelne konzumujete potraviny s pridaným glutamátom sodným, overte si, či vaša strava obsahuje dostatok vitamínov skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre bezpečné spracovanie glutamátu v organizme
  • ak ste žena, zistite, či sa príznaky prípadnej glutamátovej intolerancie neobjavujú po konzumácii potravín s pridaným glutamátom v súvislosti s niektorou fázou menštručného cyklu

Ak ste na glutamát sodný precitlivelý/á a vyššie uvedené príznaky sa u vás v rôznej intenzite a frekvencii objavujú

  • vyhýbajte sa glutamátu sodnému v potravinách a jedlách pri každej príležitosti

V čom je teda problém?

V nami konzumovanom množstve. Výrobcovia totižto neudávajú presné množstvo použitej látky na obale vyrobenej potraviny, v dôsledku čoho teda spotrebiteľ nevie zistiť, koľko toho glutamátu sodného v tom jeho produkte vlastne je.

Čo dodať na záver?

Glutamát sodný do dobrej kuchyne a na tanier gourmeta nepatrí. Veď je to obyčajná chemikália, ktorá všetko prehluší a na majoránku, bazalku, oregano, tymián, rozmarín, kôpor, cesnak, pažítku, ktoré majú silný antioxidačný a protirakovinový účinok, už miesto neostane. O prirodzenej chuti potravín ani nehovoriac.

 

 

Zdroj: MUDr. Igor Bukovský, PhD.

Ambulancia klinickej výživy

Článok je dostupný tu: http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=85&Itemid=30