Fašiangová hostina bez výčitiek

Print Friendly

V minulosti ľudia verili, že dostatok jedla a pitia počas fašiangov prinesie prosperitu do ďalších dní. Toto obdobie trvá od Troch Kráľov až po začiatok štyridsaťdňového pôstu, ktorý zaviedla kresťanská cirkev už na sklonku štvrtého storočia. Fašiangy však nemusia byť iba o mastných a ťažkých jedlách. Použite v koláčoch a jednohubkách zdravšie ingrediencie, ktorými zachováte čaro tradičných hostín a zároveň neporušíte zdravé stravovacie návyky.

Sladké fašiangové pochúťky

Typické šišky, fánky, perníky či štrúdľa. Prípravu týchto dobrôt často spájame s pridávaním klasického mlieka alebo vajec. Mlieko však pokojne môžete nahradiť akýmkoľvek rastlinným variantom. Skúste napríklad sójový nápoj, ktorý poteší chuťové poháriky a taktiež organizmus. Obsahuje totiž dobre stráviteľné bielkoviny a lecitín, ktorý je dôležitý pre metabolizmus mozgových buniek. Sójové mlieko navyše pozitívne vplýva na vysokú hladinu cholesterolu.

Vajcia nahraďte rozmixovanými ľanovými semiačkami s vodou, banánom alebo tofu, ktoré jemne roztlačíte medzi prstami. Rovnaký základ z tofu môžete použiť aj namiesto tvarohu, keď ho zmiešate s mliekom, citrónovou šťavou a hnedým cukrom. Vynikne napríklad v kombinácii s jablkami a škoricou, ktorými naplníte cheesecake.

Pirohy, lokše či chlebíčky

Ak fašiangom chcete dodať šmrnc niečím slaným, skúste si pripraviť plnené lokše. Naplňte ich napríklad rastlinnými nátierkami, ktorými dotvoríte fašiangovú atmosféru. K tomuto obdobiu sa najlepšie hodí škvarková či paštétová príchuť. Nátierky rovnako dobre chutia aj na chlebíčkoch či jednohubkách.

V slaných receptoch ako pirohy vymeňte vajcia za kukuričný škrob s vodou v pomere 2/3, čím zvýrazníte špecifickú chuť jedla. Najdôležitejšiu úlohu vajec, ktorou je lepivosť, zasa zachováte cícerovou múkou s vodou v pomere 1/1. Uvarené pirohy na záver posypte strúhankou a polejte rozpusteným maslom. Ako ozdobu môžete použiť najemno nasekanú cibuľu alebo pažítku.