zapekaný baklažán

Fantastický zapekaný baklažán s cícerom v paradajkovej omáčke

Print Friendly

Zapekaný baklažán a cícer sú tradičné chute exotikou voňajúceho Stredného východu. Typickú chuť aj vôňu mu dáva v recepte použitá škorica.

Toto jedlo je ideálne podávať s čerstvým arabským chlebom ešte teplé alebo len vlažné – pri izbovej teplote. Výborne chutí aj na druhý deň. Nie je preto problém vziať si ho so sebou v obedári do práce a ani ho nemusíte prihrievať.

Zapekaný baklažán s cícerom v paradajkovej omáčke

Príprava receptu je veľmi jednoduchá a zaberie vám asi hodinu. Samotná tepelná uprava trvá spolu asi 45 minút.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 1 veľký baklažán alebo 2 menšie, v prípade potreby zbavte šupky, rozrežete pozdĺžne na polovicu, potom nakrájajte na plátky s hrúbkou asi 1 cm, osoľte

zapekaný baklažán

  • 1 konzerva (cca 400 g) cíceru – vodu zlejte a cíce osušte na utierke
  • 800 g  konzervovaných paradajok – krájaných alebo celé, ktoré si nakrájate
  • 3 PL extra panenského olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa, rozrežte na polovicu a potom na tenké krúžky
  • 2 – 4 strúčiky cesnaku – roztlačené1 – 2 ČL cukru – najlepšie tmavý
  • ¼ ČL škorice
  • Čierne korenie podľa chuti
  • 1 vetvička čerstvej bazalky
  • 3 PL nasekanej petržlenovej vňate (voliteľne)
  1. Predhrejte rúru na 225 stupňov. Pokryte plech na pečenie hliníkovou fóliou a potrite olivovým olejom. Položte plátky baklažánu na fóliu, posypte soľou a štetcom každý rez zľahka potrite olejom. Vložte do rúry na cca 15 minút, kým nie je ľahko opečený. Vyberte misu z rúry a opatrne preložte fóliu na polovicu tak, aby bol baklažán uzavretý vo fólii ako v kapse. Okraje skrúťte tak aby bola kapsa uzavretá, takže sa baklažán bude vo vnútri dorábať vlastným teplom. Nechajte najmenej 15 minút stáť.
  2. Medzitým si pripravíte paradajkovú omáčku. Rozohrejte 2 lyžice olivového oleja vo väčšej panvici na strednú teplotu. Pridajte cibuľu a smažte za stáleho miešania do sklovita –  asi 5 minút. Pridajte cesnak a veľkorysú štipku soli. Smažte za stáleho miešania ďalej asi minútu. Pridajte paradajkový pretlak s nakrájanými paradajkami, cukor, škoricu, celú vetvičku bazalky a soľ na dochutenie. Priveďte do varu a varte nezakryté 20 – 25 minút, často miešajte až kým sa omáčka stane hustá a voňavá. Pridajte čerstvo mleté ​​čierne korenie a ochutnajte – dosoľte ak treba. Vyberte vetvičku bazalky a pridajte cícer.
  3. Predhrejte rúru na  175 stupňov, misu na zapekanie potrite olejom. Na dne misy vytvorte tenkú vrstvu paradajkovej omáčky a na ňu poukladajte jednu vrstvu z polovičného množstva baklažánu. Lyžicou zakryte baklažán polovicou zostávajúcej omáčky a položte zvyšok baklažánu ako ďalšiu vrstvu. Zalejte zvyškom omáčky.
  4. Pečte 30 minút, kým začne omáčka vrieť. Vyberte z rúry, nechajte odpočívať aspoň 10 – 15 minút. Pred podávaním posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: Príprava vopred: zapekaný baklažán si môžete predpripraviť po krok 3 až dva dni dopredu. Nechajte si ho v chladničke. Ak vám po zapečení niečo zvýši, v chladničke vám to vydrží dobré asi tri dni.

Môžete vyskúšať aj ďalšie varianty zapekaného baklažánu:
Recepty s cícerom:

Inšpirovali sme vás? Vyskúšajte aj iné naše recepty:

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče

 

 

 

 

 

 

Zdroj obr.: dreamstime.com